Szálláshelyek

2024.01.31. 10:25

Egyre több külföldi vendég javítja a turizmus teljesítményét

Mutatós statisztikával búcsúzott az előző év a turizmusban, amikor a szálláshelyeken a vendégéjszakák száma 13, a vendégeké 16 százalékkal nőtt 2022 decemberéhez képest. Kiemelkedő mértékben, 12 százalékkal nőtt a külföldi vendégforgalom, a belföldi viszont 5,1 százalékkal csökkent tavaly a KSH mai gyorsjelentése szerint. A szálláshelyek éves árbevétele 15 százalékkal haladta meg az előző évit folyó áron.

Bencze Péter

A kép illusztráció.

A turisztikai szálláshelyeken 1,1 millió vendég 2,7 millió vendégéjszakát töltött el 2023 decemberében, a vendégek száma 16, a vendégéjszakáké 13 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál – derül ki a KSH mai gyorsjelentéséből. A vendégéjszakák 73 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 11 százalékkal volt nagyobb az előző évinél. A magán- és egyéb szálláshelyeken 19 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban 2023 decemberében – írja a vg.hu.

Több mint ötödével nőtt a beutazó vendégforgalom

A külföldi vendégek száma 22, a vendégéjszakáké 17 százalékkal emelkedett decemberben az előző év azonos hónapjához viszonyítva.  A turisztikai szálláshelyekre érkezett 579 ezer vendég 1,5 millió vendégéjszakát töltött el, amelyek közül 426 ezer vendéget és 1,0 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. 

Utóbbiak 85 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 14 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. 

A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldi vendég-éjszakák száma 28 százalékkal bővült 2022 decemberéhez mérten.  A külföldi vendégforgalom 76 százalékát Budapest turisztikai szálláshelyein regisztrálták, a többin elsősorban a Balaton, Debrecen és térsége, valamint Bük–Sárvár osztozott 3,2, illetve 3,1 és 3,0 százalékos részesedéssel.

Jóval több külföldi turista érkezett egész évben

Az előző évhez képest 2023-ban a turisztikai szálláshelyeken 2,5 százalékkal több, közel 41 millió vendégéjszakát regisztráltak a KSH jelentése szerint. A belföldi vendégek 5,1 százalékkal kevesebb, a külföldiek 12 százalékkal több (21,4 millió, illetve 19,5 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában