Felső légúti panaszok

2024.01.18. 07:00

Ezeket a gyógyszereket vásárolják most a legtöbben

Tombol az influenzaszezon, leginkább felső légúti panaszaikra vásárolnak gyógyszereket a szekszárdiak, valamint továbbra is viszik a koronavírus kimutatására szolgáló teszteket, tájékoztatta portálunkat az egyik gyógyszertár.

Brunner Mónika

A felső légúti panaszokra vény nélkül kapható gyógyszerekből rendkívül sok fogy mostanában

Fotó: Makovics Kornél

Gyakorlatilag már karácsony körül megindult, mostanra pedig már tombol az influenzaszezon, tájékoztatta portálunkat egy szekszárdi gyógyszertár vezetője. Az emberek felső légúti panaszaikra vásárolnak vény nélküli gyógyszereket, és továbbra is viszik a koronavírust kimutató teszteket.

Dr. Gellér Gabriella, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Tolna Vármegyei Szervezetének elnöke, szekszárdi gyógyszertárvezető portálunknak elmondta, hogy a tomboló influenzaszezonban a felső légúti panaszokra vény nélkül kapható gyógyszerek és a Covid-tesztek mellett láz- és fájdalomcsillapítókat vásárolnak a szekszárdiak, keresik a torokfájásra a gyógyszereket, a szopogatótablettákat, rettentő sok orrspray fogy, valamint a forróital-porokat is viszik.

Sláger továbbra is a C- és a D-vitamin. – Időnként megjelennek a hányással és hasmenéssel járó betegségi tünetek is, amelyre vény nélküli gyógyszereket, porokat, tablettákat, például széntablettát vásárolnak. Ez a tünetegyüttes idén télen is megjelent, főleg a gyerekek körében, de ez akár nyáron is várható. Ezen tünetekkel hozzánk forduló betegeknek arra is figyelniük kell, hogy ne száradjanak ki – tette hozzá a gyógyszerész.

Rettentő sok orrspray fogy, valamint a forróital-porokat is viszik Fotó: Makovics Kornél

Szekszárdon is jellemző, hogy tömegével fogynak a metabolikus szindróma betegség elleni gyógyszerek. Ez a magas vérnyomás és a cukorbetegség mellett a magas koleszterinszintet foglalja magába. Ezeket a készítményeket folyamatosan szedik a betegek. A daganatos betegségekkel kapcsolatban jellemző, hogy a rákellenes gyógyszerek kórházi ellátást igényelnek. A gyógyszertárakban szakorvosok által felírt, immunmodulátor készítményeket, valamint kiegészítő szereket, például hányáscsillapítókat, fájdalomcsillapítókat, kemoterápia mellékhatást csökkentő gyógyszereket rendelnek.

Még mindig akad hiánycikk a Tolna vármegyei gyógyszertárakban, ez országosan és európai szinten is jellemző. – Például az inzulinkezelésre szolgáló készítményekből kevesebbet kapunk, de kedd reggel kaptunk az agyhártyagyulladás elleni, hetekig nem elérhető injekciókat – tette hozzá Gellér Gabriella. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában