Hajdan

2024.01.16. 17:15

Fejbelőtte barátját egy 15 éves fiú

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció: Shutterstock

120 ÉVE „vízkereszt napján délután Ózsák pusztán Falusi Lajos 15 éves és Beszterczán Antal 16 éves fiuk elmentek a kovácsműhelybe, hogy ott a kovácsinassal kártyázzanak” – számolt be egy tragikus esetről a Tolnamegyei Közlöny 1904. január 14-i száma. „Mielőtt megkezdették volna a kártyázást, Falusi Lajos megpillantotta a falonfüggő kétcsövű régi fegyvert, melyet onnan levéve, – daczára annak, hogy a kovácsinas figyelmeztette, miszerint a fegyver töltve van – elsütni próbálta, majd közvetlen közelről ráfogta Beszterczán Antalra és azt elsütötte. A lövés a szerencsétlen fiú koponyájába fúródott és rögtön halva rogyott össze.”

120 ÉVE bőséges mennyiségű jeget adott a megyeszékhelynek a határában található tavacska – derült ki a Tolnamegyei Közlöny 1904. január 14-i számának híréből. „A beállott hideg következtében annyira megvastagodott a vizek jégpánczélja, hogy városunkban is megkezdették a Csörgetóról a jéghordást. Az idén mindenütt megtelnek a jégvermek és igy nem lesz szükség a drága mesterséges jégre.” 

120 ÉVE a madarak védelmét célzó felhívással fordult az olvasókhoz a Tolnamegyei Közlöny 1904. január 14-i száma. „Most, hogy beköszöntött a hideg tél, hasznos madaraink sokat szenvednek, mert nem találnak a hólepte földön táplálékot. Enyhítsük a szegény madarak szükségét az által, hogy szórjunk ki nekik egy kis szemet vagy kenyérmorzsát. A madárpusztitókat pedig jelentsük fel a hatóságnak, a kik enyves nádakkal és enyves vesszőkkel fogdossák össze a hidegtől félig megdermedt és kiéheztetett madarakat.” 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában