Előadás

2024.01.30. 20:00

Fél lábbal a csúcson – amputálták a bal lábát, aztán megmászta a Himaláját

Időnként mélységeket, de annál többször magasságokat megjárt vendéget köszöntött a Regölyért Egyesület. Szendrő Szabolcs fél lábbal is leküzdötte a Himaláját. Tagja volt az első magyar Mount Everest expedíciónak. Fotóival hozta közelebb az egzotikus tájakat.

Szeri Árpád

Másodikos középiskolás volt, amikor egy vonatbaleset következményeként amputálni kellett térd alatt a bal lábát. Mégsem keseredett el, ellenkezőleg: hallatlan akaraterőről bizonyságot téve ekkor kezdte kiteljesíteni az életét. Szendrő Szabolcs elkezdett kajakozni és hamarosan a BKV Sportegyesület szakosztályának oszlopos tagja lett. Később, egy nem igazán jól sikerült házasság után túrázni kezdett, ugyanis a hegyekben talált megnyugvást. A kezdeteket a Pilis és a Bükk meghódítása jelentette, majd felkereste a környező országok magas bérceit. 1980-ban lett az OSC igazolt hegymászója. S ettől kezdve nem volt megállás. 

Szendrő Szabolcs a regölyi Művelődési Házban tartott vetített képes előadást. Fotó: Beküldött fotó. 

A Börzsönytől a Himalájáig, Alaszkától a Tűzföldig

Mint azt egyik korábbi írásában közölte, az elmúlt húsz évben megfordult a Börzsönytől a Himalájáig, Alaszkától a Tűzföldig. Teljesítménye alapján 1989-ben – Tóth Csaba nevű barátjával együtt – elnyerte az Év Hegymászója címet, ehhez arra volt szükség, hogy egy esztendővel korábban mindketten felmenjenek az alaszkai Mount McKinley-re, amely a legészakibb hatezres csúcs. Hozzátette: legkomolyabb teljesítményének azonban azt tekinti, hogy 1989-ben Ozsváth Attilával együtt a világon elsőként jutott fel a Kedar Dome keleti falán. 

Ez a 6832 méter magas hegycsúcs Indiában, a Himalájában található. 

Magassági rekordját az ugyancsak a Himalájában ég felé törő, 8201 méter magas Cho Oyu megmászásával érte el 1990-ben. Hat évvel később tagja lett az első magyar Mount Everest expedíciónak.

Lenyűgöző fotókkal illusztrálta előadását

Szendrő Szabolcs ezen élményeiből is adott ízelítőt nemrég Regölyben, a helyi Művelődési Házban. A  vendéget a meghívó szerveződés nevében Horgosné Freizinger Tímea, a Regölyért Egyesület elnöke köszöntötte. Mint azt megjegyezte, nem is lehet kétséges, hogy ez a rendezvény, illetve Szendrő Szabolcs pályafutása az akaraterőt, a kitartást, a bátorságot példázza.

A Fél lábbal a csúcson címmel telt ház előtt tartott előadás szó szerint látványosnak bizonyult. Hiszen az előadó, humorral fűszerezett mondandóját vetített képekkel, lenyűgöző fotóival illusztrálta. A hegymászás mellett ugyanis másik, ihletett elkötelezettséggel művelt időtöltése a természet, a táj fényképezése. Alkotásaiból már több kiállítást is rendezett.

A magyar hegymászás egyik különleges személyisége valamennyi jelenlévőre mély hatást gyakorolt derűvel áthatott optimizmusával. Közreadta meggyőződését is: lehet az ember egylábú, kétlábú, háromlábú, a lényeg, hogy mindenki mássza meg a maga hegyét!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában