Hajdan

2024.01.19. 07:30

Hatalmas mennyiségű fűtőolaj ömlött a Dunába

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

A kép illusztráció.

50 ÉVE a majdani atomerőmű területén zajló építkezésről adott tájékoztatást Nagy Zoltán, a paksi atomerőmű létesítményi főmérnöke a Tolna Megyei Népújság 1974. január 13-i számában. Mint mondta, a 250 hektár kiterjedésű üzemi területen a durva tereprendezéshez az adott évben egymillió köbméter földet kell megmozgatni. Hozzátette, hogy „már most is háromszázan dolgoznak a helyszínen, de amint beköszönt a jó idő, seregestől érkeznek a munkások az energiabázissá fejlődő községbe. A tervek szerint ez év végén 1800, rá egy esztendőre pedig már 2500 fő dolgozik az első magyar atomerőmű építkezésén.”

50 ÉVE részben ladikokba emelték, részben a hullámokba gázolva hordták ki Dunaföldváron a folyóból azt a pakurát, ami a Dunai Vasmű egyik tartályából hatalmas mennyiségben ömlött a vízbe – számolt be a környezetszennyezésről és az azt követő mentésről a Tolna Megyei Népújság 1974. január 11-i száma. „A szobahőmérsékleten folyékony fűtőolaj a hideg vízben megdermedt. Kisebb-nagyobb, olykor köbméternyi tömbökben indult lefelé a Dunán. Nehéz, ragadós anyag ez; tapad a villához, lapáthoz. Jut belőle a gallyból rakott tüzekhez is, amelyek mellett meg-megmelegszenek az emberek.”

50 ÉVE dr. Andrásfalvy Bertalan kandidátus elnökletével tartotta Szekszárdon havi összejövetelét a Hazafias Népfront Tolna megyei honismereti, helytörténeti és néprajzi bizottságának néprajzi munkacsoportja – adott hírt a rendezvényről a Tolna Megyei Népújság 1974. január 10-i száma. „Gémes Balázs muzeológus egyebek közt elmondotta, hogy jelenleg nyolcezer néprajzi tárgyra gyarapodott a megyei múzeum etnográphiai anyaga. Ez azonban sem földrajzilag, sem néprajzilag nem elégséges, még sok a feldolgozatlan terület, az elvégzésre váró feladat. Dr. Andrásfalvy Bertalan egy reprezentatív Tolna megyei népművészeti album kiadását javasolta; ebben színes képeken közölhetnék az ország más tájainak gyűjteményeiben lévő szép Tolna megyei értékeket is.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában