Vis maior pályázat

2024.01.15. 17:30

Közgyűlést tartanak a beszakadt pincék miatt Szekszárdon

Közgyűlést kell tartani Szekszárdon ahhoz, hogy vis maior pályázatokat nyújthasson be az önkormányzat a közelmúltban beszakadt pincék helyreállításához. A helyi képviselő testület ezért várhatóan még ezen a héten összeül.

Bencze Péter

Szollár Zoltán, a körzet önkormányzati képviselője mutatja a Hosszúvölgy utcában beszakadt pincét (Fotó: M. D.)

Két régi pince is beszakadt még tavaly decemberben Szekszárdon. A hónap közepén a Bocskai utca 28-as számból nyíló vájat rongálódott meg, ezért a polgármesteri hivatal munkatársai lezárták az ottani utat. Egy nappal később, szombaton pedig a Hosszúvölgy utcában következett be hasonló eset. Személyi sérülés sehol sem történt, az érintett magán-, és közterületekben viszont jelentős anyagi károk keletkeztek.  

Még a héten dönthet a közgyűlés

A városházán azt tervezik, hogy az Államkincstárhoz benyújtott vis maior pályázatokból állítanák helyre a megrongálódott utcákat. A munkálatok költsége így nem a helyi költségvetést terhelné. A szakembereket ilyen esetekben ugyanis az önkormányzatnak kell kifizetnie, de a kiadásokat az állam utólag megtéríti. Ahhoz, hogy a polgármesteri hivatal munkavállalói összeállíthassák az ehhez szükséges dokumentumcsomagot közgyűlést kell tartani, a testület tanácskozására ezért várhatóan még ezen a héten sor kerül majd – tudtuk meg Kilián Mátétól, a polgármesteri hivatal kommunikációs referensétől. A vis maiorból finanszírozott beruházások helyszínein egyébként az állam által kiküldött szakértők is szemlét tartanak. Erre december végén az ünnepek és az igazgatási szünet miatt nem kerülhetett sor.

Hetek óta tartó problémát okoztak a beszakadt pincék

A Bocskai utcában, a 28-as szám előtt azonnal lezárták az utat. Így az a terület mindkét irányból zsákutca lett. A környéken élők emiatt az elmúlt hetekben csak kerülővel, a Bartina és a Remete utcák irányából tudtak arra közlekedni. Szollár Zoltán, a körzet önkormányzati képviselője akkor azt mondta portálunknak, mindent elkövet, hogy a lehető leghamarabb helyreállítsák a megrongálódott útszakaszt, és a helyieket érintő kényelmetlenség megszűnjön. Most úgy tűnik, a probléma nem csak a Bocskai, hanem a Hosszúvölgy utcában is megoldódhat hamarosan.

Közgyűlési döntés szükséges a vis maior pályázatok beadásához (Fotó: M. D.)

Szekszárdon sok a régi, elhagyott pince

A táj és a talaj sajátos jellege miatt a tolnai vármegyeszékhelyen nem példa nélküliek a hasonló esetek. A löszfalakba vájt – nem ritkán több száz éves – pincék közül sokat ugyanis a készítésük idején nem tégláztak ki, ez pedig magában hordozza annak veszélyét, hogy egy-egy csapadékosabb időszakot követően a puha földréteg omlásnak indul. Hasonló eset gyakorlatilag minden évben történik. Emlékezetes, az országos sajtóban is vezető híreket eredményező eset történt 2014-ben, amikor a Bezerédj utcában, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Tolna Megyei Szakaszmérnökségén, az irodaépület udvarában. Tudták ugyan, hogy alatta kitéglázott pince volt, de senki nem számított rá, hogy leszakadhat. Az omlás miatt mintegy 7 méter hosszú, 3 méter széles üreg keletkezett. Egy, az igazgatóság által bérelt Toyota terepjáró teljes egészében eltűnt a mélyben. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában