Kutyák

2024.01.04. 10:19

Miért félnek az állatok a nagy zajtól?

Az új évet az emberek látványosan és hangosan köszöntötték, de az érzékenyebb idegrendszerű kutyákra kedvezőtlen hatással volt ez a hangzavar. 

Brunner Mónika

Képalá.: A kutyák többség retteg és szenved a szilveszteri „égiháborútól”. Fotó: Shutterstock

Általában jellemző, hogy azok félnek jobban, amelyek a mennydörgéstől is meg szoktak riadni – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa. 

A félelem megnyilvánulása egyedenként eltérő lehet, vannak kutyák, amelyek a gazda társaságában keresnek menedéket, mások igyekeznek bárhová elbújni a lakásban, de legtöbbször ott sem lelik nyugalmukat. Szerencsésebbek azok, amelyek a pincében találnak egy eldugottabb helyet. Sok kutya világgá szalad, ha ki tud szabadulni az udvarról. Ahogy az ember esetében a félelem kikapcsolja a racionális gondolkodást, úgy az állatok is elveszítik a fejüket a rémülettől, és ilyenkor nem fognak emlékezni a megtett útra, következésképpen gyakran nem sikerül hazatalálniuk, főleg ha a terepviszonyok megnehezítik a szaglás útján való tájékozódást. 

Vigyázni kell az ilyenkor előszeretettel alkalmazott „nyugtató” gyógyszerekkel, több is kapható, de az egyik legelterjedtebb készítmény például csak az izomzatot lazítja el, mozgásképtelenné téve az állatot, miközben a tudata jórészt éber marad. Látszólag nyugodt, de képzeljük el, hogy ez az állapot még súlyosabb, hiszen menekülni nem képes, emiatt a belső rettegés fokozódik és még nagyobb lelki károsodást okozhat. 

A félős állatoknak homeopátiával hatékonyan és tartósan lehet segíteni, erre több gyógyszer is létezik, amelyeket ahhoz, hogy valóban hatásosak legyenek, a kutya viselkedési módozatainak és alkatának megfelelően kell kiválasztani.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában