Vármegyeszerte vágják a disznót

2024.01.16. 14:00

Minden egyes fűszert arányosan, mérés alapján teszek a húshoz

Javában tart a disznóvágási szezon, vágják Tolna vármegyében is a disznókat.

Brunner Mónika

Bátán is vágták a disznót hétfőn január tizenötödikén.

Fotó: Makovics Kornél

Töltik a kolbászt, szalámit, eszik a nyers disznófület, -farkat, sütik a disznóvért, készítik a házi finomságokat. Bátán is vágtak hétfőn disznót. Díjnyertes vármegyei böllér szerint a kolbász és a szalámi ízhatásnál az sem mindegy, hogy milyen darálóval darálják a disznóhúst. 

Paprika, só, bors, fokhagyma 

Balogh István díjnyertes tolnanémedi böllér lapunknak elmondta, hogy ha az alap hozzávalók benne vannak a kolbászban, szalámiban, akkor az már egészen biztosan fogyasztható. Az alaphozzávalók közé tartozik az édes nemes paprika, amelyhez ízlés szerint csípős paprikát tesznek. A fokhagyma, a bors, a só, esetleg a fűszerkömény. 

– Minden egyes fűszert arányosan, mérés alapján teszek a húshoz. Tíz kiló húshoz teszem a fűszereket arányosan – mondta lapunknak Balogh István, hozzátéve, hogy pontosan el tudja találni a kívánt ízhatást. Általában szalámiból készít többet, mert a szalámi hosszabb ideig megőrzi frissességét. 

Boltból csak felvágottat 

Balogh István elmondta, hogy általában hetven dekagramm szárazhúshoz ad harminc dekagramm zsírosabbat. A kolbászba köményt tesz, szárazabbra készíti, a szalámit pedig nem. Ismertette, hogy nagyon nehéz megállapítani egy-egy ismeretlen kolbász - szalámi kóstolása után, hogy székely, sváb, vagy magyar ízvilág érvényesül-e benne.

Hozzátette: Tolna vármegyében községben, városban, mindenhol nagyon jó a háztáji termékek ízvilága. Mindenkinek más az ízérzete, van, aki fűszeresen, van aki erősen szereti a kolbászt- szalámit. Ám nem tartanak ott, hogy bárkiét is kritizálják. Elmondta azt is, hogy mivel sok-sok évtizede készítik maguknak a háztájit, így a boltokból egyáltalán nem vásárolnak se sonkát, se kolbászt, kizárólag felvágottat. 

Nagyfülű disznóknak érettebb a húsuk 

A bolti ismertebb márkás disznótermékekről elmondta, hogy azokat általában kétszázkiló fölötti disznókból készítik, nagyfülű disznókat vágnak, mert azoknak érettebb, bőségesebb, keményebb és egyértelműen jobb a húsuk. Mindenkinek ajánlja a jó disznótermékek fogyasztását, amelyektől bizony erőre kapunk. A disznóvágási szezon Tolna vármegyében is február végéig - közepéig tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában