Hajdan

2024.01.17. 15:48

Sajátságos vadászkalandban volt része az erdőmesternek

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

A kép illusztráció.

Fotó: Filip Nasaly

100 ÉVE a gyulaji szarvas állományról közölt fellelkesült cikket a Tolnamegyei Ujság 1924. január 12-i száma. „Az ottani állomány, hovatovább az elrabolt Bellye és Máramaros világhírű nagyvadját fogja pótolni, a dámvadról pedig mostanában állapította meg egy aggancs szaktekintély, tudós tanár, hogy a tamási és gyulaji lapátosok a legszebbek és legerősebek az egész világon.”

100 ÉVE egy jobb sorsra érdemes szarvasbika végzetéről is beszámolt a Tolnamegyei Ujság 1924. január 12-i száma. „Egészen sajátságos vadászkalandja volt mostanában Löw Jenő hercegi erdőmesternek a kistavai erdőben. Az erdő bejáratánál lévő sorompónál egy szarvasbikát látott mozdulatlanul állni. Közelebb menve észrevette, hogy a szarvas csupán csont és bőr és mivel mozdulatlan maradt, azt hitte, hogy egy orvvadász által megsebzett és elpusztult fagyos szarvast valaki tréfából odatámasztott a sorompóhoz. Közvetlen közelből azonban meggyőződött arról, hogy a bika él, de már a végét járja és teljesen tehetetlen. A vele volt erdőőr a szegény állatot aggancsánál megfogta és bevezette a közeli pusztára, ahol lebunkózták és állatorvossal felboncoltatták. A boncolás megállapította, hogy a vad agybaj következtében megvakult és emiatt már hosszabb ideje nem bírta táplálékát megkeresni.”

100 ÉVE a Szekszárdi Turul Sport Egylet táncestélyéről közölt lírai tudósítást a Tolnamegyei Ujság 1924. január 12-i száma. „A bohókás kedvű Carneval herceg a Szekszárdi Tural Sport Egylet január 5-iki táncestélyén mutatkozott be a megyeszékhely úri közönségének s bízvást mondhatjuk, hogy bevonulására kedvezőbb alkalmat keresve sem találhatott volna. Kedvtelve gyönyörködhetett a szekszárdi szép lányok, asszonyok pompás koszorújában, akik hódolatára csaknem teljes számban eljöttek, s akik között két kézzel szórta szét pazar jókedvvel telített lelkének minden kincsét. S az öreg kaszinópalota díszes, amellett otthonos levegőjű termeit jókedv és vidámság töltötte be. Fáradhatatlanul húzta a tolnai Füles Ferkó kitűnő bandája a talp alá valót, a Turul lelkes rendezősége ugyancsak kitett magáért, s elérte, hogy minden lányka, minden asszonyka jól mulatott.” 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában