Beruházások

2024.01.13. 11:30

Tamásiban is forrásokban gazdagabb időkre készülnek

Sok szempontból igen nehéz, embert próbáló időszakként indult a tavalyi év, az esztendő elejére áthúzódó válsággal, háborúkkal súlyosbítva. Porga Ferenccel, Tamási polgármesterével az elmúlt év történéseiről és a most kezdődött esztendő legfontosabb feladatairól beszélgettünk.

Gazsó Rita

Porga Ferenc szerint idén is egy stabil, jól összeállított, teljesíthető megvalósítható költségvetésről döntöttek

– Bár a 2023-as esztendő a korábbihoz képest sokkal nyugodtabbra sikerült, de nem így vágtunk neki az évnek. Hiszen a háború következményeként nagyon súlyos energiaválsággal szembesültünk 2022-e őszén, amely helyzet még a tavalyi év elején is fennállt, amikor a város költségvetését is terveztük. Pontosan nem is tudtuk, mi vár ránk az év folyamán, hiszen sok bizonytalansági tényező volt – kanyarodott vissza az egy évvel ezelőtti helyzethez Porga Ferenc, aki szerint tavaszra azután némileg rendeződött a helyzet országosan és a városban is: az energiaárak, rezsiárak elfogadható szintre ereszkedtek, amely már kezelhető volt egy város számára is, így a korábbi covidos-energiaválságos időszak után egy nyugodtabb esztendő következett.

A polgármester úgy fogalmazott: a fejlesztések viszont elmaradtak, helyette nagyon sok háttérmunkát végeztek, készülve a forrásokban bővelkedőbb időszakra. Beszélt a folyamatban lévő beruházásokról és azokról, amelyet idén fejeztek be és igen fontosak voltak, még ha nem is voltak igazán látványosak. Ilyen volt például az ivóvízminőség-javító program, amely az idei év elején zárult. – Ez nagyon fontos volt a városnak, hiszen az ivóvíz – bár korábban is iható volt – nem felelt meg a szigorúbb, uniós követelményeknek. A munka során olyan technikai szűrőberendezésekkel látták el a hálózatukat, amely ezeket a problémákat kiküszöböli. A program keretében lehetőség volt a hálózat fejlesztésére és a meglévő hálózat tisztítására is a város egyes részein. A polgármester tájékoztatása szerint ezzel kapcsolatban egy dolog maradt még hátra, az ivóvíz-hálózat fokozatos cseréje.

A külterületi részek ivóvízellátásában is nagyot lépett előre Tamási: nagyrészt sikerült befejezniük ezt a munkát, amely következtében 300-400 külterületi lakos jutott vezetékes ivóvízhez. Szemcsepuszta és a Szurok-hegy egy része maradt még ki, ahol az ivóvizet szükséges bevezetni, ezt az idei évre hagyták.

Emellett az év vége felé elindult egy szennyvíz-beruházás is, uniós és állami forrásból. – A város belterületének többségén a szennyvízcsatorna-hálózat kiépült, viszont a szennyvíz-telepünk egy ipari műemléknek számít, amelynek felújítása, kapacitás-bővítése sürgőssé vált. Erre sikeresen pályáztunk a két szomszédos településsel, Párival és Kónyival, amelynek kivitelezése meg is kezdődött. Tamási szempontjából ez azért is fontos, hogy a szennyvíztelep fejlesztése, felújítása, bővítése mellett olyan kisebb belterületi részeket is sikerült fejlesztenünk, amelyek eddig nem voltak becsatornázva a szennyvíz-hálózatba – számolt be Porga Ferenc.

Lassan zárul a munkásszálló építése a volt laktanya területén, hazai, kormányzati támogatásból, amelynek eredményeként egy százötven férőhelyes, négyszintes munkásszállást tudnak építeni. Hamarosan befejeződik a beruházás építés-kivitelezési része és az eszközbeszerzést követően legkésőbb augusztus-szeptember környékén átadható lesz az objektum.  – Erre azért van szükség, mivel folyamatosan fejlődik a tamási iparterület, az ott található cégek is, amelyeknek növekszik a munkaerő igénye, amelyet Tamási és környéke már nem tud kielégíteni. Tehát örömteli hír, hogy városunkban nem munkanélküliség van, hanem munkaerőhiány. Ahhoz, hogy ezeket a cégeket, vállalkozásukat itt tartsuk, a munkahelyek megmaradjanak, meg kell oldani ezt a problémát – fogalmazott a polgármester. A fejlesztés fontos a tamási vállalkozóknak, munkaadóknak és adóbevétel szempontjából a városnak is – jegyezte meg.

Porga Ferenc szólt az előttük álló feladatokról, a legfontosabb tervezett, az uniós források megnyílásával megvalósítani szánt fejlesztésekről is. Ezek között említette a tamási gimnázium bővítését, az úgynevezett Katolikus Negyedet, ahol nem csupán gimnázium, hanem általános iskola és óvoda is található. A jelenlegi gimnáziumépület bővítése a terv, önkormányzati beruházás keretében, egy új épületszárnnyal, tornacsarnokkal és egy alsótagozatos iskolai, illetve óvodai résszel. Ez azért is időszerű, hiszen jelenleg sem az alsósoknak nincsen önálló állandó helyük, ők a szakképzőintézmény egyik szárnyát bérlik, sem pedig az óvodásoknak, akiknek négy csoportja az önkormányzati óvodaépület egy részében kapott átmeneti helyet. A projekt forrásigénye mintegy 5-6 milliárd forint, a munkákra kiírt közbeszerzés júliusig érvényes.

Hasonlóan nagy volumenű programjuk a helyi védelem alatt álló önkormányzati épület felújítása, amelyre viszont már lejárt a közbeszerzésben rögzített határidő, így a források megnyílásával újra ki kell majd írniuk – jelezte a városvezető. Mint mondta, az utóbbi tíz-tizenöt évben Tamási szinte minden középületét sikerült rendbe tenniük, alig maradt olyan épület, amely nem lett felújítva. Az utolsó ilyen épület a könyvtár és a városháza óvoda melletti kis része. – Ezek esetében sem mondtunk le arról, hogy ezeket a feladatokat megvalósíthassuk – fogalmazott. A városháza felújításával párhuzamosan szeretnék a város főterét, a Kossuth teret is felújítani. A polgármester szerint komoly kilátásaik vannak rá, hogy az idei évben be tudják adni és el is bírálni a forrásigényre beadott pályázatukat.

További két fejlesztésről is beszámolt, ami egyelőre nem kapott zöld lámpát, az egyik ilyen a tanuszoda. Ezt a kormány azon támogatásával szeretnék megépíteni, amelyet arra szánnak, hogy minden járási székhelyen legyen tanuszoda, hiszen jelenleg sem Tamásiban, sem a járás egyetlen településén nincsen. Az uszoda tervei is elkészültek, a város átadta az államnak a megfelelő ingatlant, de egyelőre ennek a fejlesztésnek a támogatása is el lett halasztva.

Az egyik legfontosabb beruházási terv, amely az elmúlt év vesztese volt, a Tamási Gyógyfürdőé volt, amely azért is kiemelt feladat, mivel a fürdő Tamási turisztikai zászlóshajója. A sajnálatos, 2021 őszi tűzeset előtt egyszer már megítélték számukra a forrást a régi fürdőrész teljes komplex felújítására, fejlesztésére, sőt bővítésére, amelyre elkészültek a tervek, kiírták a közbeszerzést. Az energiaválság miatt viszont eredménytelen lett az építésre és üzemeltetésre kiírt eljárás, amelyet újra kiírtak, erre viszont még nem sikerült forrást szerezniük. Mint mondta, bíznak benne, hogy ez is sikerül. 

Miközben a régi fürdő felújításának a tervezése folyt, leégett az új fürdőrész tetőzetének egy része, amely következtében az új épület használhatatlaná vált. Jelenleg csak a szaunarész üzemel. A biztosítási összeg, mint a polgármester mondta, nem fedezi az újépület helyreállításának teljes költségét, erre a kormány ígérete szerint állami támogatást kapnak majd a Magyar Turisztikai Ügynökségtől, mintegy egymilliárdos nagyságrendben, amelyre szintén kiírták a közbeszerzést. A terv tehát első körben az új fürdőrész helyreállítása, majd egy kedvezőbb időszakban a régi fürdőépület korszerűsítése. 

Porga Ferenc szerint tavaly a nagyobb fejlesztések elmaradtak, helyette háttérmunkát végeztek, így készülve a forrásokban bővebb időszakra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában