Felmérés

2024.01.04. 13:16

Tolnában nem boldogok az emberek

A tavalyi és a 2022-es évhez hasonlóan a Pénzcentrum idén is elkészítette Nagy Boldogságfelmérését, melyből kiderült, hogy érezzük magunkat a bőrünkben mi, magyarok, mennyire vagyunk elégedettek az életünkkel. A Tolna vármegyében élők a tavaly előtti 9. helyről a 12.-re csúsztak le.

Mauthner Ilona

A kép illusztráció.

A kérdőív összeállításakor, mely a tavalyi év utolsó heteiben futott a Pénzcentrum oldalán és közel 15 ezer olvasó töltötte ki, kérdésekkel igyekeztek lefedni egy átlagos élet minden szegmensét: munka, magánélet, közélethez való viszonyt Válaszolni egytől tízig terjedő skálán lehetett válaszolni, ahol az egyes a legrosszabbat, a tízes pedig a legjobbat jelöli.

Persze az idei év sem volt megpróbáltatásoktól mentes, de talán a 2022-eshez képest valamivel könnyebb volt az élet itthon. Az infláció lassult, igaz még mindig 17,9 százalékot várnak az elemzők éves átlagban, a szomszédunkban dúló háború pedig mára a mindennapjaink részévé vált.

A középkorúak a legboldogtalanabbak

A tavalyihoz képest az első két helyezett nem változott, a főváros viszont az ötödik helyre csúszott a harmadikról, a helyére Veszprém jött fel. Borsod-Abaúj-Zemplén négy helyet javított, így az utolsó három helyen tavaly Bács-Kiskun, Somogy (5 hellyel lejjebb csúszva) és Nógrád vármegye végzett, már ami az általános boldogságot illeti.

Az élen tavaly és azelőtt is Vas vármegye végzett, ezt követi Győr-Sopron-Moson. Tolna 2022-ben a 9. helyen volt, tavaly a 12-re csúszott le.

Nagyjából egyforma arányban jelölték a skálán a számokat a nők és a férfiak. Életkor, iskolai végzettség, és foglalkozás szerint azonban már sokkal markánsabban a különbségek. Kor szerinti megoszlásban az látszik, hogy tavaly a 41 és 55 év közöttiek voltak a legboldogabbak, míg 2022-ben inkább a fiatalok, a 25 év alattiak – most ők a sor végére kerültek.

A házasok a legboldogabbak

Iskolai végzettség szerint a tavaly előtti évhez hasonlóan az jött ki, hogy minél iskolázottabb valaki, annál boldogabb: aki legfeljebb általános iskolát végzett, az átlagban 4,9 pontra értékelte saját helyzetét, akik viszont a legmagasabb tudományos fokozatot is elérték, nekik az átlaguk 6,4.

Foglalkozás szerint vizsgálva tavaly ismét a vállalkozók nyertek, és nem meglepő módon a munkanélküliek a legkevésbé boldogok. Státusz szerint a házasok a legboldogabbak, az egyedülállóak pedig a legboldogtalanabbak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában