Egy pamutfonal egy tutyi

2024.01.29. 11:54

Tutyikötésre tanítják a Tolna vármegyeieket

A tutyikötés alapismereteire okítják a Tolna vármegyeiket több településen idén is, például Hőgyészen és Kakasdon. Egy-egy lábbelit tizenöt óra alatt lehet megkötni. Az ismereteket ingyen adják.

Brunner Mónika

Wilhelm Konrádné Anikó tanítja a tutyikötés rejtelmeit

Fotó: Kiss Albert

A Csoóri Sándor Alapnak és a Tolna Megyei Népművészeti Egyesületnek köszönhetően ingyen lehet megtanulni a tutyikötés rejtelmeit népi iparművész segítségével februárban Hőgyészen, márciusban Kakasdon egy-egy hónapon át. Egy tutyit tizenöt óra alatt tud megkötni az, aki már járatos a lábbeli elkészítésében.  

Az alapkötést tudni kell 

Wilhelm Anikó népi iparművész oktatja a leginkább idősebb korosztályt képviselő jelentkezőket a települések művelődési házaiban öt alkalommal, alkalmanként hat órában. Wilhelm Anikónak a múlt évben tutyikiállítása is nyílt HarconTerületi sváb viselet, pacsker, tutyi" címmel, amely során megmutatta a településekre jellemző különféle színű és mintázatokkal ellátott tutyikat. 

– Bárki elkezdhet tutyit kötni, aki ismeri a sima és a fordított alapkötést, amelynek elsajátításához is kell egy bizonyos óraszám – mondta lapunknak Wilhelm Anikó, hozzátéve, hogy ezzel az ismerettel tutyit kötni már nem olyan nehéz, a fordításokra, szaporításokra, fogyasztásokra kell figyelni, arra, hogy mikor kell összefogni a szemeket, fordítottan, simán kötni.  

Egy pamutfonal, egy 38-39-es tutyi 

Wilhelm Anikó ismertette, hogy a tutyi sarokrészének, talpmagasságának megkötése, a sorok számolása, a lábujjak miatti fogyasztás után jön a neheze, a a mintázat kialakítása. Ennek elsajátítása több időt vesz igénybe, hiszen meg kell tanulni, hogy kell kötni a színes fonalakat. 

Öt dekagramm kilencvenöt százalékos pamutfonal gombolyag egy darab 38-39-es méretű tutyi elkészítéséhez elegendő. A munkához két-két és feles tutyikötő-, zoknikötőtű kell. A kötőtű lehet fémből, műanyagból, bambuszból, ki mivel szeret dolgozni. Wilhelm Anikó a fémtűt szereti. Nyugdíjas francia női szabó, népi iparművész, élete során már több száz tutyit kötött. Ezt  sváb anyósától tanulta 2005-ben, aki télen-nyáron tutyit hordott, télen zoknival, nyáron mezítláb. Az udvarba is tutyiba ment ki faklumpával. 

– Mostanra már én is rendszeresen használom a tutyit, például a televíziót is ilyen lábbeliben nézem. Kényelmes, könnyű viselet télen és nyáron is – tette hozzá Wilhelm Anikó, aki azért dolgozik, hogy ez a szép hagyomány, a tutyiviselés megmaradjon. 

Wilhelm Anikó 2017 óta oktatja ingyenes tanfolyamokon a tutyikészítést. A tutyi az 1800-as évek körül jött be hazánkba Németországból, és valamikor régen hosszúszárú zokni volt, amely aztán évről évre egyre rövidebb lett. A sváb települések múzeumaiban előszeretettel rendeznek kiállításokat a tutyiból, például Hőgyészen és Gyönkön. Nők, gyerekek és férfiak is hordanak tutyit, a férfiak szolid mintával vagy minta nélküli változatokat viselnek. Mint ismert a tutyi régen lábbeli viselet volt, amelyet zsákvászonnal talpaltak meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában