Sajátba

2024.01.25. 11:30

Új épületbe költözik jövőre a katolikus ovi

Új óvodát épít Dombóváron a Pécsi Egyházmegye, az Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Óvoda így jövőre új épületbe költözhet.

Révészné Hanol Erzsébet

Az épülő új dombóvári óvoda hangulatos látványterve

Forrás: Facebook

Az eddigi bérlemény helyett jövőre már saját épületben működhet tovább Dombóváron az Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Óvoda, a Pécsi Egyházmegye ugyanis egy új épület kialakításába kezdett. Ennek részleteiről érdeklődtünk az egyházmegyénél.

Papp Erika kommunikációs vezető úgy tájékoztatott, hogy a kivitelezési munkák már január 4-én megkezdődtek, a kivitelező ZÁÉV Zrt. szerződéses határideje pedig 2024. november 12. Az egyházmegye ezt követően tudja megindítani a használatbavételi engedélyezési eljárást, illetve a működési engedélyt is ez után tudják beszerezni. Az óvoda várhatóan jövő év januárjában költözhet az új épületbe, amely mindenben megfelel majd a kor igényeinek.

A kétszintes épület összes alapterülete 1295 négyzetméter lesz, és egy nevelési egységben 25 gyermeket tudnak majd elhelyezni, így a tervezett négy csoportszobával számolva száz kisgyerek számára lesz férőhely az óvodában. Ugyanakkor úgy alakítják ki az új épületet, hogy szükség esetén, viszonylag kevés bontási munkával a későbbiekben egy ötödik csoportszobával is bővíthető legyen. 
Az épület akadálymentes bejárata is ezen a szinten lesz, és a földszintre egy kétkarú lépcső és egy akadálymentes lift vezet majd fel.

A földszinten a melegítőkonyha és a teakonyha, az iroda, a szociális terek, az orvosi szoba és az aula kap helyet, amelyet a külső tereplépcsőn is elérhetővé tesznek az épület főbejáratán keresztül. Az aulától délre helyezkedik majd el a négy csoportszoba, a tornaszoba és a foglalkoztatók. Minden csoportszobához tartozik majd saját raktár, öltöző és vizesblokk is. Az aulán keresztül lehet majd kijutni a játszóudvarra és a sportudvarra, amelyet gumipadlóból, rekortánburkolatból alakítanak ki, több színnel, koncentrikus köröket, dombokat, játékos felületeket alkotva. 

Az udvari játékokat ebbe a felületbe építik. A fűtést levegő-víz hőszivattyúk biztosítják majd, a meleg vízről napkollektorokkal, hőszivattyús tárolóval, illetve villanybojlerrel gondoskodnak majd. 
Az épületre napelemes rendszert is telepítenek, a parkolóban pedig egy elektromos gépkocsi töltőállomása létesül.

A beruházás teljes költsége meghaladja az 1,8 milliárd forintot – tette hozzá Papp Erika. Azt is elmondta, hogy jelenleg négy csoportban kilencvenegy gyermek jár a az Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Óvodába Dombóváron és tizenhét munkavállalójuk van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában