Hajdan

2024.01.20. 08:00

Vakmerő betöréses lopást követtek el Bölcskén

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció: Shutterstock

130 ÉVE „nem csekély meglepetést okozott Nosztány puszta közelében összegyűlt vadásztársaság körében egy kis intermezzó” – számolt be az esetről a Tolnamegyei Közlöny 1894. január 21-i száma. „Ez abból származott, hogy a csendőrség felszólítására ifj. Arany Károly nagy-szokolyi s. jegyző nem tudott vadászati engedélyt felmutatni, úgy szintén Schindler Lajosnak sem volt engedélye, de azért ez tovább vadászott, mert id. Arany Károly kijelentette, hogy a pusztán ő az úr s igy ott más nem parancsolhat. E különös eset a tamásii főszolgabírósághoz került, hova a csendőrség jelentést tett.”

130 ÉVE Bölcske községben vakmerő betöréses lopást követtek el – írta meg a bűnesetet a Tolnamegyei Közlöny 1894. január 21-i száma. „Az ismeretlen betörők Tauszig Fülöp kereskedését törték fel s onnan nagy mennyiségű szövetet, posztót, apró árukat és a pénztár összes tartalmát tolvajolták el. A betörők a kertfelőli részen jutották az üzlet közelébe, melynek falát aláásva hatoltak be. A csendőrség a legszélesebb körben megindította ugyan a nyomozást, de eredménytelenül.”

130 ÉVE tanköteles menyasszony címmel jelent meg a Tolnamegyei Közlöny 1894. január 21-i számában az a hír, mely bizonyítja, hogy eleink korai házassága már a maga idejében is feltűnést keltett. „Korán lopódzott Hamburger Éva mözsi leányzó szívébe a szerelem, mert még az ismétlő tankötelesek közé tartozik, máris annyira behálózta »Hymen« (a házasság istene a görög mitológiában – a szerk.) rózsalánczaival, hogy 14 éves kora daczára menyasszonya lett Kneller János nevű ifjú legénynek, kinek a napokban fogja elrebegeni a mözsi templomban a »Holtomig és holtodiglan«-t. A fiatal menyasszony testileg teljesen kifejlett s igy orvosi bizonyítvány alapján a házassághoz szükséges engedélyt is megnyerte.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában