Hagyomány

2024.02.09. 14:00

Fergeteges hangulat volt az idei székely bálon

Ismét hatalmas sikere volt a már több mint negyvenéves múltra tekintő székely bálnak Bonyhádon. Vármegyénk egyik nagy múltra visszatekintő bálját múlt szombaton szervezték meg Bonyhádon. A telt házas bál a bonyhádi művelődési központban, két szinten zajlott. A hajnalig tartó fergeteges hangulatról a Cocktail Band és a Delfin zenekar gondoskodott. 

Farkas Eszter

Ferenc Gergelytől, a Delfin zenekar alapító tagjától megtudhattuk, hogy már több mint egy évtizede zenélnek a székelyek bálján. Nemrég lemezt is kiadtak bukovinai népdalok feldolgozásával, melyeket a bálon is előszeretettel játszottak. 

Nem kímélték a vendégek a táncos cipőiket. Fotó: beküldött kép

Televíziós műsorban aratott siker adta meg a kezdőlökést 

Illés Tibor, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke elmondta, a Röpülj páva című televíziós műsorban aratott Tolna vármegyei győzelem adta a kezdő lökést az azóta is töretlen hagyományőrzésnek, amivel párhuzamosan elindították a székely bálok sorát is, mely nemcsak a Völgység szívében, de a környező településeken is nagy sikert arat. 

Páva bál néven rendezték meg az első székely bált

– Még 1977-78-ban, a bukovinai székelyek sikere után szervezték az első székely bált, mely a Páva bál nevet viselte akkor még, és a Rákóczi étteremben tartották. Később Boda Feri bácsi által kapta a székely bál elnevezést, amit már a művelődési házban szerveztek meg. Annak idején mindenki népviseletben jött a bálra, és mindig kulturális műsort is adtak, ma már sima bálként funkcionál, ezzel kapcsolatban erős hiányérzetünk is van. 

Fontos a rendezvények összetartó ereje

Bonyhád a bukovinai székelyek fővárosa. A szövetség elnöke külön kiemelte, fontosnak tartja a székelységet összefogó értékek képviseletét, az egyesületek által szervezett rendezvényeknek egyben közösség-összetartóereje is van. 

– Több mint három évtizeddel ezelőtt alakult meg a szövetségünk, akkor még Székely Szövetség néven. Mára 44 tagegyesületük van, ezek közül több külhoni, 2150 bejegyzett taggal. Januárban a madéfalvi veszedelem 260. évfordulója kapcsán Erdélyben emlékeztek meg a szövetség tagjai, köztük Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is. A megemlékezés során a Szalonka erdőbe is kilátogattunk, ahol a tragédia után rendezték soraikat a székelyek, majd menekültek tovább.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában