Átvariálták a keretszámokat

2024.02.16. 11:22

Íme a központi felvételi eredményei, a magyar sikerült jobban

Nyilvánosságra hozta az Oktatási Hivatal a központi felvételi eredményeit.

Mauthner Ilona

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Országosan több mint 72 ezer 10, 12 és 14 éves diák írta meg január 20-án a központi felvételit, de voltak, akik a pótalkalmon töltötték ki a feladatlapokat. A hivatalos eredményekről február 9-én értesítettek mindenkit az Oktatási Hivatal által meghatározott módon – írta az eduline.hu.

Az eredményekből látszik, hogy a nyolcadikosoknak és a hatodikosoknak a korábbi évekhez hasonlóan a magyar sikerült jobban. Ehhez képest negyedikesek átlagosan 7,5 ponttal többet szereztek matekból. A nyolcadikosok körében az átlagpontszám 50,48 pont volt. A hatodikosok átlagosan 57,5 pontot szereztek, míg a negyedikesek átlagpontszáma 65,1 pont lett.

Vannak azonban diákok, akik ezt követően sem dőlhetnek hátra, hiszen ha olyan intézményekbe jelentkeztetek, ahol a szóbeli vizsga is része a felvételi követelményeknek, nekik még a szóbeli felvételi hátravan. Ezekre a tanév rendje szerint március 4. és 20. között kerítenek sort a középfokú intézmények. 

A legnépszerűbb egyetemektől elvettek állami ösztöndíjas férőhelyet

Két év alatt 60 563-ról több mint 90 ezerre nőtt azoknak a hallgatóknak a száma, akik államilag finanszírozott formában kezdhetik meg a tanulmányaikat. Az úgynevezett „keretszámokat” bárki megnézheti a felvi.hu felületén, az elmúlt évek adatait összehasonlítva viszont érdekes változásokat vettünk észre.

Több helyen is komoly csökkenés látható az állami ösztöndíjas helyek számában, míg más egyetemek kifejezetten jól jártak, és az eddigi évekhez képest jóval több keretszámokat kaptak. A leglátványosabb változások a pedagógusképzések terén vannak, mivel a kormány egy év alatt 3507-ről 2060-ra csökkentette az Eötvös Loránd Tudományegyetem pedagógusképzéseinek keretszámát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában