Év végéig kell elkészíteni

2024.02.19. 11:30

Kell a településrendezési terv, de nincs rá pénz

Andrási Zoltánné, Varsád polgármestere tájékoztatta portálunkat, hogy önkormányzatuknak is kötelező év végéig elkészítenie a településrendezési tervet, ám az ehhez szükséges hatmillió forint összeg nem áll rendelkezésükre. Pályázati forrásból egyelőre csak másfél millió forintot tudtak szerezni a terv elkészítéséhez.

Brunner Mónika

Andrási Zoltánné Potápi Árpád János államtitkárral, a megújult varsádi játszótér és pihenőpark 2020-as átadásán

Fotó: Makovics Kornél (archív)

Minden önkormányzat számára kötelező 2024 év végére elkészíteni a településrendezési tervet, amely magában foglalja az adott település természeti képződményeinek, épített környezetének, szolgáltatásainak térbeli rendjét és azokat egy meghatározott időtávra szabályozza. 

Négy és félmillió forint hiányzik 

Andrási Zoltánné polgármester portálunknak elmondta, hogy önkormányzatuk legnagyobb feladata előteremteni a településrendezési terv elkészítéséhez szükséges hatmillió forintot, amelyből egyelőre csak másfél millió forint áll a rendelkezésükre. Az összeg a Lechner Tudásközponthoz benyújtott sikeres pályázatuknak köszönhető, négy és fél millió forint előteremtése azonban még bizonytalan, de keresik a megoldást. 

Túl sok a gépjármű a közterületeken

Varsádon háromszázhatvanöten élnek, a vállalkozói szférával, például mezőgazdasági szakemberekkel az önkormányzatnak már volt egyeztető fóruma. Igyekeznek igazodni az általuk megfogalmazott településfejlesztési igényekhez, figyelembe véve az országos építési szabályokat.

A felújított varsádi Községháza (Beküldött fotó)

– Szeretnénk, hogy szép, fejlett, jól működő településünk legyen, amelybe beletartozik például a közterületünk rendeltetésszerű használata. Ennek rendezése is feladatunk, jelenleg ugyanis több tucatnyi gépjárművel parkolnak a közterületeken a lakosok. Szeretnénk, hogy az itt élők magukénak éreznék a települést, és hogy a településképünk még jobban javuljon – tette hozzá Andrási Zoltánné.  

Varsád vonzó település 

Varsáddal kapcsolatban elmondta, hogy vonzó településük, az infrastruktúra száz százalékosan kiépített, van víz, villany, gáz, csatornarendszer, internet. Településük csendes, nyugodt, nem zsáktelepülés, közbiztonság szempontjából is jó. Aktív közösségi életet élnek a fiatalok a Művelődési Házban, táborokban, a számukra szervezett programokon, az idősek pedig a varsádi Idősek Klubjában töltik rendszeresen az időt. 

Óvodával, bolttal, falugondnoki szolgáltatással rendelkeznek, a szociális alapellátásuk, házi gondozásuk fejlett. Elmondta továbbá, hogy az utóbbi időben több varsádi ingatlan talált új tulajdonosra. 

Az idei télen fával fűtenek 

Az önkormányzatnál úgy látják, hogy az energiaárak nagyjából beálltak, és most már tudják finanszírozni az önkormányzati épületek rezsiköltségeit. Múlt évben elkészültek a Községháza épületének energetikai fejlesztésével, az épület napelemmel és hőszivattyús fűtési rendszerrel bővült, cserélték a nyílászárókat is. Azonban meghagyták a vegyes tüzelésű kazánt, az idei télen fával fűtenek. A fákat az önkormányzati erdőkből szerzik be. Az óvodában is megmaradt a fatüzelésű kazán, így ott is spórolni tudtak a gázzal. Egyelőre azon aggódnak, hogy a napelemes energiatermelés elszámolása során vajon bekerülnek-e az éves elszámolásba, vagy havonta kell fizetniük. A hőszivattyú persze árammal működik, amit fizetniük kell, ráadásul a téli időszakban nem termel olyan intenzitással a napelem. 

Pályáztak a kisebb árkok rendbehozatalára 

A múlt évben Varsádot is érintették az árvízkárok, a nagyobb esőzések, a lezúduló csapadékok elárasztották a völgyben fekvő falut. Az elmúlt húsz évben raádásul öt-hat vis major esetük is volt. Szerencsére a múlt évben elkészültek a varsádi nagy árok rendbehozatalával. A varsádi kis árkok rendbehozatalára is pályáztak. A pályázatukat tartalék listára tették. Varsádon pályáztak a helyi Művelődési Ház épületének belső felújítására is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában