Javaslatokat várnak

2024.02.26. 17:30

Ötletek kerestetnek: mi legyen a mözsi iskola épületével?

A mözsi iskolában 2022 szeptembere óta nincs tanítás. Az épület tolnai önkormányzati tulajdon, szeretnék, ha az is maradna. Hasznosításáról hamarosan ötletpályázatot ír ki a képviselőtestület. Berta Zoltán alpolgármester tájékoztatott a részletekről.

Wessely Gábor

A mözsi iskolában már nincs tanítás, de az épület jó állapotú, más célra érdemes lesz hasznosítani. Utcafronti része a rendszerváltás után épült, a hátsó toldalék régebbi. Az étkező, a melegítő konyha, a vizesblokk újszerű, 2013-ban korszerűsítették. Hogy milyen funkciót kapjon az épület – mely közvetlen kapcsolatban áll a mellette lévő művelődési házzal –, arról a lakosság, a vállalkozók, a civil szervezetek véleményét is kikéri az önkormányzat.

Mözs 1989-ben vált Tolna részévé, elővárosává. De az iskola bezárásának okát nem ebben látják az érintettek, hanem inkább a megyeszékhely közelségében. Az ott dolgozó szülők jelentős része szekszárdi iskolákba íratta gyermekét.

Az étkező helyiség teljesen rendben van

– A tanítás 2022 szeptemberében szűnt meg itt – mondja Berta Zoltán alpolgármester miközben bejárjuk az épületet. – A gyerekek a tolnai iskolákba kerültek. Újraindításról sajnos nem lehet szó, mert mindössze ötven alsótagozatos tanuló volt már csak az utolsó évben. Pillanatnyilag ez a legértékesebb üresen maradt ingatlan a városban. Szeretnénk megtartani önkormányzati tulajdonban.

Hasznosításával kapcsolatban vannak elképzeléseink, de márciusban kiír a képviselőtestület egy ötletterv-pályázatot, hátha befutnak figyelemreméltó javaslatok. Ami körül mozognak a gondolataink az az idősgondozás, a kereskedelmi, szolgáltatói tevékenységek kínálata, illetve az értékmegőrzés és bemutatás: helytörténeti gyűjtemény, időszaki és állandó kiállítások, sváb és székely emlékek. Tolna és Mözs története is jelentős, vannak képzőművészeti hagyatékok is. Érdemes energiát fektetni ezek bemutatására.

Az utolsó feliratok a táblán

Már volt helytörténeti kiállítás

Helytörténeti kiállítása már volt Tolnának a zeneiskola épületében. Láthatták az érdeklődők többek között a halász múlt, az iparos múlt emlékeit és Mözsi-Szabó István festészeti életműtárlatát. Később szó volt még a Kiss István-féle hajómakettek elhelyezéséről, de azok a könyvtárba kerültek. A helytörténeti tárlatot felszámolták amikor odaköltözött az óvoda (amelyiknek eredeti helyén nyílt a kormányablak és a járási hivatal, 2014-ben); az anyagot a vármegyei múzeum raktározza. Ódor János múzeumigazgató azt mondja: nem egy helyen van, amit Tolnáról elszállítottak – hanem tematikusan szortírozva –, de bármikor össze tudják szedni, és rendelkezésre bocsátják, ha lesz rá igény.

A város legértékesebb üres ingatlanja

Fotók: a szerző képei


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában