Hajdan

2024.02.26. 09:51

Sírkeresztek tűntek el egy temetőből

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Fotó: MW

Fotó: Krisztián Máté

90 ÉVE  Szabó Dezső képeit tekinthette meg a közönség a Szépművészeti Múzeumban – jelent meg a hír a Tolnamegyei Ujság 1934. február 21-i számában. „Szabó Dezső festőművész földink, a mostani téli tárlaton 5 festményt állított ki a Műcsarnokban. A napokban húsz tagú bizottság járt a tárlaton, hogy két képet vásároljon az állam számára. Örömmel közöljük, hogy a megvásárol két kép közül az egyik Szabó Dezső tájképe volt, amelyet a Szépművészeti Múzeumban helyeznek el.

90 ÉVE súlyos, ám szerencsés végkimenetelű balesetet szenvedett Kőrösy Károly, a szekszárdi m. kir. államépítészeti hivatal mérnöke – írta meg a  a Tolnamegyei Ujság 1934. február 21-i száma. „Este 7 óra felé kerékpáron igyekezett Bonyhádról a mórágyi vasútállomásra, hogy vonattal térjen haza. A lejtős utón meglehetős sebesen haladt az állomás felé és belezuhant a vasúti útkeresztezés előtt levő mély árokba, ahol nyomban elveszítette az eszméletét. Kőrösy mérnök koponya sérüléstől ájult állapotban az egész viharos éjszakán keresztül ott feküdt a mélységben, ahol a mellvédfal szerencséjére megóvta őt a zivatar kellemetlenségeitől.” Reggelre a mérnök magához tért és a bonyhádi orvosnak köszönhetően visszajutott Szekszárdra. Itt kivizsgálásra befeküdt abba a kórházba, „amelynek az építését annakidején ő ellenőrizte.” 

90 ÉVE „a medinai görögkeleti temetőből a tél folyamán számos, fából való sírkereszt tűnt el” – írta meg a a Tolnamegyei Ujság 1934. február 21-i szám. „A csendőrség kinyomozta, hogy Baracskai János tördelte ki a kereszteket, amelyeket eltüzelt.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában