Hajdan

2024.02.01. 09:14

Támadójára zárta az ajtót a sióagárdi pincetulajdonos

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció: Getty Images

120 ÉVE lemondóan állapította meg a Tolnamegyei Közlöny 1904. január 28-i száma, hogy „egyre fogynak azok a hős magyar honvédek, akik fegyverrel a kezökben harczoltak a szent szabadságért és alkotmányért a zsarnoki uralom ellen. Szekszárdon a napokban hunyt el Haudinger János 48-as honvédtizedes, Haudinger Károly előkelő szekszárdi iparos testvérbátyja, életének 74-ik évében, ki végig küzdötte a magyar szabadságharczot a gyászosemlékü világosi fegyverletételig. A szabadságharca leveretése után besorozták osztrák katonának, ahol 10 évet szolgált. Temetésén öreg honvéd bajtársai is megjelentek és gyászfátyolos nemzeti zászló alatt kisérték ki a temetőbe. Most Szekszárdon márcsak 27 negyvennyolczas honvéd él.”

120 ÉVE az elaludt rabló történetét tárta az olvasók elé a Tolnamegyei Közlöny 1904. január 28-i száma. „Kiss István sióagárdi lakos azt a feljelentést tette a bíróságnak, hogy tőle, midőn az úgynevezett leányvári pinczéjében együtt volt Fejős Mihály sióagárdi lakossal, az tőle 600 koronát el akart rabolni. Dulakodás fejlődött ki közöttük, mire ő kiugrott a pincéjéből és hirtelen támadójára zárta az ajtói. Később azután két hegyőrrel jött vissza, de ekkor már mély álomba merülve találta Fejőst.”

120 ÉVE „Szabadi István tolnai lakos igen értékes, a bronz korszakból való kardot ajándékozott a vármegyei múzeumnak” – jelent meg a hír a Tolnamegyei Közlöny 1904. január 28-i számában. A lelet „Dunaföldvárnál a Duna kotrása alkalmával került elő a folyó mélyéből.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában