Húsvét

2024.03.28. 20:00

A feltámadást együtt ünneplik sok felekezet hívői

Mit is jelent a húsvét, a kereszténység legnagyobb ünnepe ma az embereknek? Erről beszélgetünk a templom meghitt csendjében dr. Kaszó Gyulával, a szekszárdi református gyülekezet lelkészével.

Szepesi László

Ezekben a napokban majdnem minden húsvétról szól. Húsvéti vásár, húsvéti népszokások, húsvéti ételek, hal, sonka, sütemények. Készülődés, hogy a nagyböjt végén – ami alatt a legtöbb ember dehogyis böjtöl – lehessen egy jót enni. Aztán jönnek a locsolók, fontos hogy mivel várjuk őket, s lehet még hosszan sorolni. De mintha mindezekhez csupán csak ürügy lenne Jézus kereszthalála, s feltámadása a harmadik napon.

Dr. Kaszó Gyula. A szerző felvétele.

Mit is jelent a húsvét, a kereszténység legnagyobb ünnepe ma az embereknek? Erről beszélgettünk a templom meghitt csendjében dr. Kaszó Gyulával, a szekszárdi református gyülekezet lelkészével. 

Hogyan éli meg az ünnepet?

Arról, hogy általában az embereknek ez mit jelent, a nagytiszteletű úr nem beszél, inkább arról, hogy mit jelenthetne, s hogy ő hogyan éli meg az ünnepet. Mert mélységben élünk, mondja, veszélyben van világunk, veszélyeztetett életünk, utal a háborúkra, s a sokakban feszülő indulatokra. Emiatt a húsvétnak különleges üzenete van ma. Ez a feltámadás örömhíre. S mikor a híradások borzalmakról szólnak, fel kellene nézni arra az Úrra, aki kész volt a mi nyomorúságunkat magára vállalni, és a kereszthalál után, a feltámadással, reménységet adni az embereknek. 

Üzenete van a nagyböjtnek

A gyülekezetben minden évben készülnek az ünnepre. Üzenete van a nagyböjtnek, a lélek elcsendesedésének. A beszélgetés közben szóba kerül a börtön is, hiszen mint lelkész, a börtönpasztoráció során gyakran találkozik azokkal, akik ott töltik napjaikat. A húsvét a rácsok ellenére is szól a maga örömüzenetével.  

Jeruzsálemben, ahol Jézus majd kétezer éve megtette az utat a Golgotára, ma ezrek zarándokolnak a Keresztúton, s a feltámadást együtt ünneplik sok vallás hívői. Húsvét üzenetében mi, folytatja a lelkész, elsősorban keresztyénként találunk magunkra és társakra. De mindegyik krisztushívő felekezet, az összes ábrahámi vallás, amelyik vallja, hogy Krisztus nem csak fölöttünk, hanem mellettünk van, s bennünk is munkálkodik, ilyenkor egy irányba tekint, reménységgel, hittel és szeretettel.  

Sok nyitott életű ember fogadja be az isteni közelséget

Üresek a padsorok Szekszárdon a református templomban, amikor Kaszó Gyula lelkésszel az elvilágiasodott húsvét igazi üzenetéről, a nagyböjt jelentéséről, nagypéntek felemelő mélységéről és a feltámadás reménységéről, az örökélet tündökléséről beszélgetünk. Vasárnap viszont sok nyitott életű ember fogadja be itt azt az isteni közelséget, amelyet az ünnep is jelent. Figyel arra az üzenetre, amelyet az Úristen a szentíráson keresztül küld mindenkinek.  

A nagytiszteletű úr családjával együtt lesz a templomban, a gyermekeivel is együtt az úrasztali közösségben. Utána folytatódik a húsvét családi asztalnál, ahol ezen az ünnepen lelkész-tanoncok is lesznek, akik a teológiáról jönnek, hogy a templomban ők is hirdessék az igét, hogy Krisztus feltámadt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában