Hiedelemvilág

2024.03.27. 14:00

Jó, amíg hisz egy gyerek a húsvéti nyusziban, a Mikulásban

Szülőként fontos támogatni a gyermek hiedelemvilágát, az ugyanis számos területen segíti a fejlődését. Ezért gyerekként nemcsak jó hinni a húsvéti nyusziban, a Mikulásban, hanem a szakemberek szerint hasznos is.

Révészné Hanol Erzsébet

Varázsos éveknek nevezi a pszichológia a 3 és 6 éves kor közötti időszakot. Az érzelmi és az intellektuális fejlődés érdekes időszaka ez, amikor a gyermek hisz a csodákban, a varázslatban, a mesevilágban. Ennek része a húsvéti nyusziban és a Mikulásban való hit is – mondta Király Gabriella klinikai gyermek szakpszichológus, a Tolna Vármegyei Pedagógia Szakszolgálat főigazgatója.

Nemcsak jó hinni a húsvéti nyusziban, a Mikulásban, hanem a szakemberek szerint hasznos is.
Nemcsak jó hinni a húsvéti nyusziban, a Mikulásban, hanem a szakemberek szerint hasznos is.

Jó hinni a húsvéti nyusziban, a Mikulásban

Kiemelte, hogy különleges időszak ez, amelyben kettős tudat jellemzi a gyermeket. Így teljesen elmélyülten tud játszani az általa elképzelt világban, de egyik pillanatról a másikra képes kilépni is abból. Az, hogy egy gyerek meddig hisz a húsvéti nyusziban és a Mikulásban, a szülők hozzáállásától is függ, de általában 8-10 éves korukra maguktól rájönnek arra, hogy pontosan ki áll az ajándékozás mögött. A gyerekek életük első éveiben feltétel nélkül elhiszik azt, amit a szülők mondanak, és nagyjából 6 éves korukban elkezdik megkérdőjelezni a nyuszi és a Mikulás meséjét. Ilyenkor az életkoruknak megfelelő válaszokkal lehet őket segíteni, megkérdezni tőlük, mit gondolnak. 

A felismerést megelőzi egy átmeneti időszak, amikor a gyermek már tudja, mi az igazság, de még úgy tesz, mintha hinne benne, mert azt szeretné, hogy megmaradjon a varázslat. A szakember ezért azt tanácsolja a szülőknek, hogy amíg a gyermek örömét leli ebben a hiedelemben, addig nem kell őt szembesíteni. Ahogy fejlődik a kicsi realitásérzékelése, megtanul különbséget tenni a látszat és a valóság között, maga is felfedezi az igazságot. De ez egy hosszú folyamat eredménye, így nem is okoz traumát a gyermeknek. És ahogy háttérbe szorul a nyuszi, a Mikulás, az ajándékot hozó Jézuska, úgy erősödik a gyermekben az, hogy az ünnepek a családi összetartozásról, a szeretetről, az adok-kapok öröméről szólnak, és a tradíciók kerülnek középpontba. A kisgyerekkori emlékeket pedig átmenti a felnőttkorára, hogy aztán szülőként átadhassa azokat a saját gyermekének.

Szorongás ellen is kapaszkodót nyújt

Király Gabriella szerint azért fontos támogatni a kicsik hiedelemvilágát, mert számos területen elősegíti a fejlődésüket, például az értelmi és a személyiségfejlődésüket, az empátiás készségüket. Megtanulnak különbséget tenni a képzelet és a valóság, a jó és a rossz között, segít megérteni a világot, az adás örömét. 

A csodaváró tudat megőrzése azért is szükséges, mert a szorongás ellen is kapaszkodót nyújt a későbbiekben.

A szakember hozzátette, hogy vannak családok, ahol kezdetektől fogva a tényekkel szembesítik a gyereket, nem táplálják ily' módon a hiedelemvilágukat. Közösségbe kerülve így különböző álláspontokkal találkozhat egy gyermek, ami felvethet benne kérdéseket, de ezek áthidalhatók azzal, ha a szülők elmondják, hogy valahol ez, másutt más a szokás. Egy kisgyerek úgy is a családi mintával fog azonosulni, hiszen az a közeg számára a szocializáció elsődleges színtere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában