Elismerés

2024.03.16. 12:53

A Tisztes Polgár táncosként és táncpedagógusként is maradandót alkotott

Ujvári Dávid már gyermekként elköteleződött a tánc mellett, és a paksi Tűzvirág Táncegyüttes tagjaként számos helyen öregbítette a magyar táncművészet hírnevét. Március 15. alkalmából Tisztes Polgár kitüntető címet vehetett át.

Révészné Hanol Erzsébet

Ujvári Dávid Tisztes Polgár kitüntető címben részesült (Fotó: M. Gy.)

Március 15. alkalmából Pakson Tisztes Polgár kitüntető címben részesült Ujvári Dávid, a Tűzvirág Táncegyüttes tánckarvezetője. A táncpedagógus, koreográfus még kisgyermekként, 1980-ban költözött családjával Paksra. Hamarosan belépett az újonnan alakult, Mádi Magdolna vezette Tűzvirág Táncegyüttesbe, mellyel egész további élete összefonódott, és melynek oszlopos tagjává vált, miután a táncot élethivatásnak választotta. Korán kiderült lábtechnikai tehetséggel párosuló kivételes ritmusérzéke, amely az évek során a legvirtuózabb táncok elsajátítását tette lehetővé számára. A magyar és a külföldi táncok legváltozatosabb ritmusképletei sem okoztak neki lehetetlent.

A magyar táncművészet hírnevét öregbítette

Az együttesnél lehetősége nyílt megismerkedni a magyar és nemzetközi vezető koreográfusokkal, akiktől folyamatosan a színpad iránti alázattal tanult el mindent, amit lehetett. A Kárpát-medence számtalan tájának tánca mellett elsajátította többek között afrikai, ír, kaukázusi, kínai, indiai, török, thaiföldi, bolgár és örmény népcsoportok táncait is. A Tűzvirág Táncegyüttessel eljutott szinte az összes magyar színház színpadára, táncolt a Magyar Állami Operaház, a Vígszínház és a Nemzeti Színház világot jelentő deszkáin, és több televíziós show-műsorban. 

A magyar táncművészet hírnevét öregbítette többek között Németországban, Spanyolországban és Írországban, Hollandiában és Horvátországban, valamint Olaszországban és Belgiumban is. Munkája egyre professzionálisabbá érett. Az évek során egyre inkább kibontakoztatta előadóművészi kvalitásait, a táncegyüttesben szólótáncai felejthetetlenek.

Paksi gyerekek százai tanulják tőle a tánc alapjait

Közben részt vesz a Tűzvirág Táncegyüttes gyermekcsoportjainak felkészítésében, valamint a paksi általános iskolákban néptáncoktatóként, óraadóként a táncművészet és a kultúra nagykövete, paksi gyermekek százai tanulják tőle a tánc és a színpadi kultúra alapjait. Táncpedagógusként végzett a Táncművészeti Egyetemen, azóta a gyermekek oktatása mellett magyar gyermektánc koreográfiákat is készít. Kitartó, elhivatott, értékeket felismerő és közvetítő táncos vált belőle. A tánc iránti szeretetével, elhivatottságával és emberségével a táncegyüttes tagjai mellett a gyermekek, a szülők és a közönség szívébe is belopta magát.

Kern Tatyjana, az Orosz Honfitársak Koordinációs Tanácsának elnöke ugyancsak Tisztes Polgár elismerésben részesült idén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában