Tisztes Polgár

2024.03.16. 12:51

Tatyjana a munkájával elősegítette Paks orosz kapcsolatait

Kern Tatyjana férje révén került Paksra. Március 15. alkalmából Tisztes Polgár kitüntető címben részesült.

Révészné Hanol Erzsébet

Kern Tatyjana március 15. alkalmából Tisztes Polgár kitüntető címben részesült (Fotó: M. Gy.)

A Tisztes Polgár kitüntetés egyik idei díjazottja Kern Tatyjana, az Orosz Honfitársak Koordinációs Tanácsának elnöke, orosz származású paksi lakos. Fiatal házasként került Paksra, helybeli férjével ott alapított családot, és nevelték fel három gyermeküket. Az atomerőmű beruházás idején, 1980 és 1986 között a városban élő orosz családok napi problémáinak megoldását intézte. Móra Ferenc Általános Iskolában 1984-től 2000-ig a orosz nyelvtanárként tanított. Később a II. blokki elhárítási projektben helyszíni és szabadidős koordinátorként tevékenykedett. Munkájáért állami kitüntetésben részesült. Nyugdíjba vonulásáig az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Tájékoztató és Látogató Központjában munkálkodott, fő feladata a Roszatom atomenergetikai vállalattal való kapcsolattartás volt.

Testvérvárosi kapcsolat kialakításának is részese volt

Öt éven keresztül rendszeresen szervezte az erőműves szakemberek látogatását a leningrádi atomerőműbe, húsz éven át kapcsolattartó volt a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete és a Roszatom szakszervezetek együttműködésében. Ugyanígy szívén viselte a magyar TEIT és az ennek megfelelő orosz szervezet közötti kapcsolat működését. Részese a Novovoronyezzsel létrejövő testvérvárosi kapcsolat kialakításának. A Roszatom energetikai minisztere az „Atomenergiáért végzett munkáért” kitüntetést adományozta számára.

Több száz gyermek örülhetett az élményeknek

A paksi önkormányzattal együttműködve évente szervez ifjúsági táborokat. A NucKids nemzetközi tehetségkutató projekt szervezését, megvalósítását tíz éve végzi. A résztvevő diákok közül többen lettek ismert művészek Oroszországban, a kulturális csereprogramok által nyújtott élményeknek több száz gyermek örülhetett. Húsz éve elnöke a hazánkban élő orosz közösségnek, öt éven át a Közép-európai Orosz Szövetség elnöke is volt. Felvállalta a magyarországi és az oroszországi katonai temetők, a Don-kanyar magyar katonai temető gondozásával járó ügyek intézését. Megkapta az „Orosz-Magyar Barátságért és Együttműködésért” kitüntetést. Elévülhetetlen érdemeket szerzett a paksi és orosz együttműködés alakításában, bővítésében, a város fejlődését segítő sokoldalú kapcsolattartásban.

Ujvári Dávid táncpedagógus, a Tűzvirág Táncegyüttes tánckarvezetője ugyancsak Tisztes Polgár elismerésben részesült idén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában