Új fészekben

2024.03.18. 07:30

A zalaegerszegi gólya Bonyhádra költözött

Bonyhádon, az Alkotmány és a Vasvári utca kereszteződésében tavaly nyáron a gólyák elkezdtek fészket építgetni. Szakemberektől azt a választ kaptam a kérdésemre, hogy nyáron már nem költenek újra, tehát valószínű csak amolyan pótcselekvésként hordják oda a gallyakat.

Máté Réka

Akkor, 2023. június 22-én lefotóztam a szorgos gólyapárt. Érdekesség, hogy az egyik egy számozott gyűrűvel ellátott madár volt. A képet elküldtem azonosításra a Madárgyűrűzési Központhoz. Ez a szakemberek számára is fontos, mert az észlelések alapján tudják követni, merre jár egy-egy példány.

Fotó: Máté Réka

Pár napon belül meg is kaptam a választ egy térképpel együtt. Ez utóbbin bejelölték, hogy mikor hol észlelték a „gólyámat”. Eszerint 2019 júniusában gyűrűzték Zalaegerszegen, 2021-ben látták Celldömölkön majd Répcelakon, és 2023-ban mi találkoztunk vele Bonyhádon.

Idén, február 21-én az EON szakemberei leszedték az odahordott gallyakat, és egy szuper, biztonságos fészekalapot tettek fel. Mi pedig izgatottan vártuk, vajon érkezik-e rá gólya, aki felépíti rá a saját fészkét.

Most pedig örömmel jelenthetem, hogy március 17-én egy gólya álldogált a fészken, hosszasan tollászkodva. Ráadásul jelölt madár! És igen: a gyűrű számozása megegyezik a tavaly fotózottal, vagyis az immár bonyhádinak mondható „gólyánk” visszatért, hazatért. Vele együtt várjuk a párját is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában