Kertészkedés

2024.03.17. 20:09

Balkonládában sem lehetetlen saját zöldségek termesztése

A melegigényesebb zöldségek magjaiból már nevelhetünk palántát, de a hidegtűrőbb retket és borsót már a szabadba is kiültethetjük.

Teol.hu

Talán még sokan emlékeznek a gyermekkori rácsodálkozásra és izgalomra, amikor óvodásként, vagy kisiskolásként konstatálták, hogy a nedves vattába burkolt bab valóban kicsírázik, majd már cserépbe ültetve szépen fejlődik. Manapság egyre többen élik át ezt, amikor otthon kis cserepekbe vetnek magokat, és abból palántát nevelnek, hogy akár a kertbe, vagy a balkonládába ültessék ki azokat, és saját paradicsomot vagy paprikát neveljenek.

Itt a palántanevelés ideje. Fotó: Shutterstock

Február végétől, március elejétől már érdemes elvetni a magokat, amelyekből palántát akarunk nevelni, mert a szakértők szerint az ideális vetési idő a kiültetés ideje előtt nyolc héttel van – persze ez függ a növénytől is: a fagyra érzékeny növényeket nem érdemes április vége, május eleje előtt kiültetni.

Nemcsak a paprika és a paradicsom igényli a melegebb környezetben történő előnevelést, hanem például az uborka és a tök is. Nem véletlenül, hiszen ezek eredetileg Közép- és Dél-Amerikából származnak. Az ilyen zöldségnél a beltéri termesztés segít a magvaknak abban, hogy erőteljes fiatal növényekké fejlődjenek, amelyeket aztán ágyásban vagy nagyméretű dézsában lehet tovább nevelni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában