Kitüntetés

2024.03.17. 07:30

Bemutatjuk a Perczel-díjas dr. Bősze Tibort

A március 15-i ünnepen Bonyhád Város Képviselő-testülete idén dr. Bősze Tibor belgyógyász főorvosnak ítélte oda a Perczel-díjat több évtizedes gyógyító tevékenysége, illetve a bonyhádi kórházban végzett munkája elismeréseként.

Vizin Balázs

Dr. Bősze Tibor 1967. október 27-én született Bonyhádon, elismert bonyhádi, ma már nyugalmazott pedagógusok második gyermekeként. 

Dr. Bősze Tibor Filóné Ferencz Ibolya polgármestertől vette át a Perczel-díjat (Fotó: Kirchné Máté Réka)

Általános iskolai tanulmányait Bonyhádon végezte, majd a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Gimnáziumban szerzett érettségi bizonyítványt. Az utolsó középiskolai évben döntött az orvosi pálya mellett, így a Semmelweis Orvostudományi Egyetem általános orvosi karára felvételizett, ahol 1992-ben kapott diplomát summa cum laude minősítéssel.

A bonyhádi kórház az első és egyetlen munkahelye

A klinikai kutatás helyett a gyógyítást választotta. Az egyetemi tanulmányok befejezése után visszaköltözött szülővárosába, és a bonyhádi kórház belgyógyászati osztályán kezdett dolgozni. A bonyhádi kórház az első és egyetlen munkahelye azóta is. 1997-ben sikeres belgyógyászati szakvizsgát tett, majd 2006-ban a Magyar Diabetes Társaság diabetológus orvosa minősítést is megszerezte. 2014-ben diabetológiai licenc vizsgát tett. Az anyagcsere betegségek 1998 áprilisában induló gondozójának orvosa lett, amit kezdetben osztályos munkája mellett látott el. 

Az egészségügyben végrehajtott átalakítások után a krónikus belgyógyászati osztály osztályvezető főorvosa, emellett az ápolási osztály konzulens orvosa lett. Jelenleg a belgyógyászati- és anyagcsere szakrendelőben dolgozik, és a két ápolási osztály konzulens orvosi feladatait látja el. 

Mindig a páciens érdekeit tartja szem előtt

Neve összefonódott a bonyhádi kórház nevével, az intézmény elismert orvosa, meghatározó személyisége. Munkájának alapvető jellemzője a hivatástudat, a szakmai igényesség, a munkája iránt érzett alázat, segítőkészség és empátia. Hippokratészi esküjéhez híven mindig, minden körülmények között a páciens érdekeit tartja szem előtt. Fáradhatatlanul oktatja, segíti őket a gyógyulás folyamatában. A koronavírus járvány idején munkatársaival együtt emberfeletti erővel küzdöttek, álltak helyt a legnehezebb időszakban is.

Betegei elismerését bizonyítja, hogy az idén második alkalommal jelölték a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjra. A díjra olyan szakembereket lehet felterjeszteni, akik „cselekedetükkel megmentettek betegük életét, vagy a mindennapi orvosi munkájuk során olyan elhivatottsággal praktizálnak, melyben rendkívüli odaadással, tudományos igényességgel és humanitárius szemlélettel segítenek a hozzájuk fordulókon”. 

A mai napig Bonyhádon él, szintén orvos feleségével 30 éve házasok. Házasságukból 2 gyermekük és eddig egy unokájuk született.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában