Teol.hu podcast

2024.03.15. 07:00

Bezerédj István Szekszárdon mondott beszédet

A tizenkilencedik század közepén Európa-szerte követelték a változást. Petőfi Sándort idézve: "Egykor ha a világ megbántott, Kivánkozám a sírba le; Most, épen mert bánt, élni vágyok, Dacolni van kedvem vele."

Teol.hu

Nagy László, a Szekszárdi Garay János Gimnázium történelem tanára adott betekintést a Nemzeti Ünnep alkalmából

Forrás: TEOL

Sorra következtek a forradalmak. Először Párizsban az 1848-as februári, melynek franciaországi utazása során a szekszárdi Garay Antal is részese lehetett. Ezt követte a Bécsi Forradalom március 13-án. Majd Petőfi Sándor, és Jókai Mór vezetésével március 15-én, Budapesten, előbbi naplójából idézve: „Ma született a magyar szabadság, mert ma esett le a sajtórul a bilincs ..."

Ezen események hatására hívtak össze 1848. március 25-ére, Szekszárdra tanácskozást, amely -szokatlanul- egy átlagos megyegyűlésnél nagyobb érdeklődést váltott ki. Bezerédj István tízezer ember előtt mondott beszédet. Így keresztelték a jelenlegi Béla Király teret 1848-ban Március 25-e térre.

Nagy László, a Szekszárdi Garay János Gimnázium történelem tanára adott betekintést a Hír.FM szekszárdi magazinműsorának a Nemzeti Ünnep alkalmából.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában