Teol.hu videó

2024.03.26. 14:00

Géza-gála: emlékezetes műsorral ünnepeltek Bátaszéken (videóval)

Az iskola történetének egyik legemlékezetesebb Géza-gálájával ünnepelte a II. Géza Gimnázium megalakulásának 60. évfordulóját, és zárta rendezvénysorozatát. Az ünnepségen nemcsak az intézmény jelenlegi, hanem régi diákjai is részt vettek, és együtt léptek színpadra. A Petőfi Sándor Művelődési Ház zsúfolásig megtelt.

Mauthner Ilona

Rendhagyó ünnepségen vehettek részt a meghívottak a múlt hét végén, ugyanis 60 évvel ezelőtt kezdte meg tanulmányait az első osztály a II. Géza Gimnázium falai között. Ennek apropóján öregdiákok is a péntek esti Géza-gála részesei és fellépői voltak.

Géza-gála
Az ünnepségen nemcsak az intézmény jelenlegi, hanem régi diákjai is részt vettek, és együtt léptek színpadra, a művelődési ház zsúfolásig megtelt. Fotó: Mártonfai Dénes

Géza-gála: Öregdiákok mondtak verset

Sümegi József igazgató köszöntőjét Kajsza Béla és Béres Judit öregdiákok versei fogták közre. A tanári kar két fergeteges műsorszámmal lepte meg a közönséget. De a tanulók sem adták alább, a nézők láthattak és hallhattak tőlük székely, felvidéki és német táncokat, orr dialógot, swing duettet, táncparódiát, modern táncot, verset. Felcsendült az est folyamán az Aidából és a Trónok harcából is egy-egy részlet. A nézők megtudhatták, milyen egy romantikus matematikus, álmodhattak egy iskolát, járhattak velük színházlátogatáson, megnézhették a kétnyelvű Hófehérkét is.

Mert gézásnak lenni jó!

A zsúfolásig megtelt művelődési ház közönsége megbizonyosodhatott arról, hogy mennyi sokszínű, tehetséges diák jár a helyi középiskolába. Igazán fergetegesre sikeredett az idei gálaműsor. Mert „gézásnak” lenni jó, mondták a résztvevők.

Hatvan éves a gimnázium

Sümegi József, az intézmény igazgatója elmondta, az alapítás évében, az 1963-64-es tanévben négy Tolna megyei nagyközségben indult el a gimnáziumi oktatás, de csak Bátaszéken állta ki az idő próbáját. Az elmúlt 60 év is igazolta az intézmény létjogosultságát. 

– A 60 év nem annyira kerek évforduló, mint a 25 vagy az 50, mégis alkalmas arra, hogy visszatekintsünk, rövid számadást végezzünk, köszönetet mondjunk – mondta az igazgató. A jelentős oktatási hagyományokkal rendelkező település életében új színfoltot jelentett a gimnázium alapítása, amelyben az elmúlt 60 évben 120 osztály végzett, közel 3500 diák indult el ebből a kis iskolából az élet útján. 

Szegényebb lett volna a város

A Bátaszéken végzett diákok nagyon sok sikert értek el tanulmányaikban is, megalapozva ezzel a kicsi, családias, de nagyon igényes, a gyermeket mindig középpontba állító iskola hírnevét. 
A gimnáziummal egy tudományos műhely jelent meg Bátaszéken, ahonnan a felsőoktatás minden területére eljutottak a diákok, és becsülettel állták meg a helyüket. Ha nincs gimnázium, akkor szegényebb lett volna Bátaszék kulturális élete is. Hiszen a gimnáziumhoz kapcsolódtak az itt megrendezett konferenciák, tudományos előadássorozatok, jelentős könyv- és évkönyv kiadások. Ha nincs gimnázium, nem lenne Géza-napi felvonulás, koronázás, amely jelentős színfoltja a város életének, a középiskolai hagyományok között unikális. Ha nincs Bátaszéken gimnázium, Bátaszék talán nem is kapta volna meg a városi címet – mondta az igazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában