II. Turán Szakmai Napok

2024.03.23. 20:00

Hagyományőrző edzőtábor Fácánkertben

A hétvégén Fácánkertben, a régi Szeszgyár épületében rendezték meg a II. Turán Szakmai Napok edzőtábort. Házigazdaként a szekszárdi székhelyű Tolnai-Turán Hagyományőrző Sportegyesület fogadta a Kárpát-medence több pontjáról érkező, a honfoglaláskorát képviselő hagyományőrzőket.

Gazsó Rita

Várják az érdeklődőket az általuk tartott harci edzésekre és foglalkozásokra

Fotó: Makovics Kornél

A Kárpát-medence különböző tájairól vármegyénkbe sereglő nomád katonai hagyományőrző sportok versenyzői pénteken délután érkeztek meg  a szakmai nappal egybekötött edzőtáborba, Fácánkertbe. A II. Turán Szakmai Napokon a hazai versenyzők mellett Székelyföld, Felvidék, Délvidék is képviselte magát, sőt még török vendéget is fogadtak a szervezők, vagyis a házigazda Tolnai Turán Hagyományőrző Sportegyesület mellett a minden évben megrendezett és több szászezer embert vonzó bugaci Kurultáj és Ősök Napja rendezvény főszervezői, a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány és a Magyar Köböre és Hagyományőrző Sportok Szövetségének képviselői.

Hagyományőrző foglalkozások: íjászat, lándzsavívás és szablyavívás szerepelt a versenyszámok közt

Mint azt Fehér Józseftől, a Magyar-Turán Alapítvány, Hagyományőrző sportágak koordinátorától megtudtuk, az eseménysorozat célja, hogy az évenként megrendezett Hagyományőrző Sportok Viadalán és a Kurultáj rendezvényeken folyó hagyományőrző versenyekre felkészüljenek a harcosok. Ezúttal is olyan hagyományőrző sportok edzéseit tartották, mint az íjászat, a gyalogos lándzsavívás, továbbá a nomád és vértes szablyavívás. – Idén kimagaslóan fontos a legjobb helyezés elérése, mivel ez dönti majd el, hogy ki képviseli idén hazánkat a Kazahsztánban megrendezésre kerülő Nomád Világjátékokon, amely a hagyományőrző sportágak „olimpiája” – jelezte Fehér József.

Nagy László, a Tolnai-Turán Hagyományőrző Sportegyesület elnöke elmondta, ezúttal magán a szálfegyverek használatán kívül időt fektettek az alaki gyakorlatokra is, hogy ezek a harcosok összeszokva és egységesen is tudják képviselni a Magyar-Turánt, saját és más hagyományőrző rendezvényeken. A hétvégén az erőnléti és technikai edzések mellett, a témához kapcsolódó történelmi és antropológiai előadást is meghallgattak a résztvevők. Ezzel méginkább megismerve közös gyökereinket.

A szekszárdi harcosok sikerrel szerepelnek külföldön is

A Tolnai-Turán Hagyományőrző Sportegyesület már több mint három éve képviseli régiónkat hasonló, X. századi hagyományőrző megmérettetéseken és eseményeken. A versenyek alkalmával, már három országos dobogós helyezést is hazahoztak, illetve több külföldi rendezvényen is képviselték Magyarországot: így például az Uluh Dala Ethnofestivalon Kazahsztánban, illetve Isztambulban, a Word Ethnosport Confederation által szervezett konferencián.

A Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány, a Magyar Köböre Hagyományőrző Sportok Szövetsége és a Tolnai-Turán Hagyományőrző és Köböre Sportegyesület együttes célja közös múltunk, kulturális és történelmi örökségünk, illetve a magyarság keleti gyökereihez kapcsolódó rokonság minél szélesebb körű megismertetése. Emellett zászlajukra tűzték a fiatal generáció mozgás és sport irányába terelését a hagyományőrzés segítségével.

Büszkének kell lennünk arra, ami a miénk

Ennek jegyében a szekszárdi székhelyű Tolnai-Turán Hagyományőrző Sportegyesület idén számos családi és falusi, városi rendezvényen jelenik majd meg a katonai hagyományőrzést és nomád életmódot népszerűsítő bemutató életképpel és foglalkoztatással. Nagy László jelezte, hogy természetesen akik érdeklődnek ezen tevékenységek iránt, bátran jelentkezhetnek az általuk tartott harci edzésekre és a foglalkozásokra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában