2024.03.18. 15:34
Könnyítés a kistermelői értékesítésben
Nagy könnyebbséget jelent az a rendelet, mely sok kistermelő életét segítheti.
Fotó: Makovics Kornél
Még a múlt év november 23-án lépett hatályba a kis mennyiségű, helyi élelmiszer-előállítás és -értékesítés higiéniai feltételeiről szóló rendelet.
A kistermelő az élelmiszert továbbra is csak végső fogyasztónak, illetve kiskereskedelmi és vendéglátó-ipari létesítménynek értékesíthet, annyi változtatással, hogy kistermelő a továbbiakban már nem csak magánszemély, hanem jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet is lehet – írja a NAK. Az rendelet szerint a kis mennyiség meghatározásánál két kategóriát alakítottak ki.
Az I. kategória tartalmazza a korábbi kistermelői mennyiségeket, ami azokra az élelmiszerek előállítására vonatkozik, amikor is a kistermelő saját maga által megtermelt alapanyagból, valamint az adott élelmiszer előállításához szükséges egyéb olyan vásárolt összetevőből dolgozik, amelynek megtermelése tőle észszerűen nem elvárható. A II. kategóriában viszont a kistermelő a saját maga által megtermelt alapterméket vagy abból előállított élelmiszer előállítását és értékesítését is végezheti.
Ha az őstermelő nem a saját gazdaságában előállított alapanyag felhasználásával készített élelmiszert értékesíti, akkor az már kiegészítő őstermelői tevékenység.
A személyi jövedelemadózás szempontjából a saját gazdaságban végzett őstermelői tevékenységekből származó termékek feldolgozásából származó bevétel tehát mező-, erdőgazdasági tevékenységből származó bevételnek minősül. Az alaptermék feldolgozás nélküli értékesítése mezőgazdasági tevékenységként kezelendő, azaz minden korlát nélkül végezhető.