Rendelet

2024.03.18. 15:34

Könnyítés a kistermelői értékesítésben

Nagy könnyebbséget jelent az a rendelet, mely sok kistermelő életét segítheti.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

Még a múlt év november 23-án lépett hatályba a kis mennyiségű, helyi élelmiszer-előállítás és -értékesítés higiéniai feltételeiről szóló rendelet.

A kistermelő az élelmiszert továbbra is csak végső fogyasztónak, illetve kiskereskedelmi és vendéglátó-ipari létesítménynek értékesíthet, annyi változtatással, hogy kistermelő a továbbiakban már nem csak magánszemély, hanem jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet is lehet – írja a NAK. Az rendelet szerint a kis mennyiség meghatározásánál két kategóriát alakítottak ki.

Az I. kategória tartalmazza a korábbi kistermelői mennyiségeket, ami azokra az élelmiszerek előállítására vonatkozik, amikor is a kistermelő saját maga által megtermelt alapanyagból, valamint az adott élelmiszer előállításához szükséges egyéb olyan vásárolt összetevőből dolgozik, amelynek megtermelése tőle észszerűen nem elvárható. A II. kategóriában viszont a kistermelő a saját maga által megtermelt alapterméket vagy abból előállított élelmiszer előállítását és értékesítését is végezheti.

Ha az őstermelő nem a saját gazdaságában előállított alapanyag felhasználásával készített élelmiszert értékesíti, akkor az már kiegészítő őstermelői tevékenység.

A személyi jövedelemadózás szempontjából a saját gazdaságban végzett őstermelői tevékenységekből származó termékek feldolgozásából származó bevétel tehát mező-, erdőgazdasági tevékenységből származó bevételnek minősül. Az alaptermék feldolgozás nélküli értékesítése mezőgazdasági tevékenységként kezelendő, azaz minden korlát nélkül végezhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában