Finomság

2024.03.09. 10:26

Kucsma is, ízletes is, és nem fejfedő

Indul a tavaszi gombaszezon, a Fortissima Fungus gombaismereti platform pedig egy szavazással derítette ki, hogy melyik a legfinomabb kucsmagomba. Száz gombaszerető embert kérdeztek meg, hogy kinek melyik kucsmagomba ízlik a legjobban, az eredményeket pedig infografikus formában is elkészítették.

Teol.hu

Fotó: Getty Images

A tavasz közeledtével minden gombász epekedve várja az első kucsmagombák előbukkanását, de megoszlanak a vélemények, hogy vajon melyik a legfinomabb kucsmagomba faj. A szavazás során 100 résztvevőnek kellett saját preferenciája szerint sorba állítani a leggyakoribb kucsmagombákat, hogy nekik melyik ízlik a legjobban. A szavazók között voltak szakemberek, gomba szakellenőrök, biológusok, de amatőr gombászok és laikusok is. 

Az összesített eredmények alapján a következő sorrend állt fel:

1. Ízletes kucsmagomba
2. Pusztai kucsmagomba
3. Cseh kucsmagomba
4. Hegyes kucsmagomba
5. Fattyú kucsmagomba

Két különdíjat is kiosztottak a szerkesztők. A Legmegosztóbb kucsmagomba címet a cseh kucsmagomba kapta, a Szakértők kedvence címet pedig a pusztai kucsmagomba nyerte el.

A szavazásból kiderült az is, hogy ki honnan szerzi be a kucsmagombákat. A szavazók jelentős része maga gyűjti a gombát az erdőben, így első kézből szereznek garantáltan friss élményt az ízek kavalkádjáról. A természetben megtalált gombák esetén azonban nagyon fontos, hogy fogyasztás előtt megmutassuk egy hivatásos szakellenőrnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában