Tanulmányi verseny

2024.03.01. 18:31

Összemérik a kémiatudásukat

Nemzetközi tanulmányi verseny kezdődött pénteken reggel Szekszárdon az I. Béla Gimnáziumban. A kétnapos megmérettetésre Erdélyből, Felvidékről, a szerbiai Zentáról, és Magyarország sok általános és középiskoláiból jött a majd száz diák, hogy összemérjék kémiai tudásukat. 

Szepesi László

Nemzetközi tanulmányi verseny kezdődött pénteken az I. Béla Gimnáziumban

Fotó: Makovics Kornél

A nemes vetélkedő a X. Müller Ferenc Nemzetközi Kémiai Verseny, amelynek szervezője Nagy István tanár úr, aki néhány év óta az I. Bélában tanít kémiát és fizikát. Majd negyedszázaddal ezelőtt kezdeményezésére alakult meg a mostani versenyen közreműködő Szórád Endrével és további tíz lelkes kémikussal a Müller Ferenc Társaság, adózva ezzel Müller báró emlékének, aki 1782-ben az erdélyi aranyércben felfedezte a rejtélyes fémnek elnevezett elemet, a tellúrt.  A mostani, már tizedik versenyt délelőtt az általános iskolások kezdték. Előbb hatvan kérdésből álló tesztet töltöttek ki, majd következett a kvíz. Itt három kéttagú csapat állt a nyomógombokhoz, s aki gyorsabb volt, kapott pontot. A győztesek újra mérkőztek, s a döntők során alakult ki a legjobbak sora.  

Délután háromkor volt a nemzetközi verseny ünnepélyes megnyitója.  Az ünnepen részt vett Potápi Árpád államtitkár, aki elmondta, örül, hogy ez a nemzetközi szellemi erőpróba Szekszárdon létrejöhetett. Dr. Horváth Kálmán főispán a tanulás fontosságát hangsúlyozta, s elmondta, bár ő humán műveltséggel rendelkezik, kedvező számára, hogy a verseny kapcsán szert tehetett a tellúr felfedezőjéről szóló ismeretekre. Dr. Sipos Pál, a Szegedi Tudományegyetem professzora, a Müller Ferenc Társaság elnöke arról beszélt örül, hogy ezt az általában kevésbé szeretett tárgyat ennyien kedvelik, s reméli, a versenyen résztvevői közül később sokan az egyetemen hallgatói lesznek. A verseny végeredményéről szombaton számolunk be. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában