Ünnepség

2024.03.15. 18:23

Potápi: mindent 1848. március 15-nek köszönhetünk – galéria

Dombóváron az első felelős, független magyar kormány tagjait ábrázoló Kossuth-szoborcsoport ölelésében emlékeztek meg 1848 márciusának hőseiről.

Révészné Hanol Erzsébet

Potápi Árpád János

Fotó: Makovics Kornél

A Kossuth-szoborcsoport ölelésében, a Szigeterdőben emlékeztek meg Dombóváron 1848 márciusának hőseiről. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője Kossuth Lajos szobrának talapzata mellett arra hívta fel az ünneplők figyelmét, hogy a szoborcsoport összeköti Dombóvárt és Budapestet, és a magyarok összetartozását jelképezi, éljenek bárhol is a világban.

Március 15. a fiatalság ünnepe

Beszédében felidézte gyermekkora március tizenötödikéit, amikor még ugyan be volt tiltva az ünneplés, az intézményekben mégis megemlékeztek, így iskolásként büszkén, boldogan viselte a kokárdát. Mint mondta, március 15. a fiatalság ünnepe, amely a legközelebb áll a magyar emberek szívéhez. Ma már szabadon ünnepelhetjük a szabadság napját, a napot, amikor a népből nemzet lett. – Mindent 1848. március 15-nek köszönhetünk – hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve, hogy a márciusi ifjak harcolták ki azokat a jogokat, amelyek máig érvényesek Magyarországon, polgári és demokratikus útra terelték hazánkat. – Legyünk hazaszeretők, tetteinkkel méltók az ősökhöz – mondta.

Kitért a Kossuth-szoborcsoport sorsára is. Emlékeztetett rá, hogy Horvay János alkotása, amely az első felelős, független magyar kormány tagjait ábrázolja, eredetileg a Parlament előtt állt, ott 1927-ben avatták fel, de 1951-ben a Rákoskeresztúri Új Köztemetőbe száműzték. A dombóváriak azonban megmentették a szobrokat az enyészettől, ami – még ha akkor nem is tudták – bátor cselekedet volt – tette hozzá Potápi Árpád János. A kompozíciót 1973-ban avatták fel Dombóváron.

A polgári fejlődés útjára lépett Magyarország

„Ha őseink is elszaladtak volna, valahányszor nehéz idők jöttek, ma üres lenne ez az ország.” Ezzel a Wass Albert idézettel kezdte ünnepi beszédét Pintér Szilárd polgármester. Kiemelte, hogy a szabadságot soha nem osztogatták, soha nem adták ingyen, azt mindig alkotni képes, a közös célokért tenni tudó és akaró egyének összefogása teremtette meg. A forradalmárok jól tudták, hogy erejük megsokszorozódik, nagy dolgokra képesek, ha összefognak. Kiállásukkal visszafordíthatatlanul a polgári fejlődés útjára lépett Magyarország. Hitet adtak, lelket öntöttek a nemzetbe, az általuk megkezdett út azonban még nem ért véget.

Bár ma már szabadon élhetünk, nekünk nem kell felforgatnunk a világot, nem kell harcmezőre vonulnunk, de felelősséggel tartozunk a magyarság megőrzéséért. Fontos, hogy hittel, akarattal kiálljunk az elveinkért, hogy összefogjunk, hogy minden magyarnak biztonságos otthona lehessen Európában – zárta szavait a városvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában