Ünnepélyes pillanatok

2024.03.15. 19:30

Átadták a Tisztes Polgár kitüntető címet Pakson

A délelőtti megemlékezést délután a Tisztes Polgár kitüntető cím átadása követte Pakson.

Révészné Hanol Erzsébet

– A márciusi ifjak örökérvényű tetteire emlékezünk. Ezt teszi minden igaz hazafi, akinek igazodási pontot jelentenek '48 eseményei – kezdte ünnepi beszédét Szabó Péter, Paks polgármestere a Szent István téren tartott megemlékezésen március 15-én délelőtt. – Akartak-e forradalmárok lenni? – tette aztán fel a kérdést, amelyet meg is válaszolt. Véleménye szerint egyikük sem, de az idő meghozta a döntést, és néhány pillanat alatt megértették, cselekedni kell. Szabadságot, reményt, önbecsülést adtak a magyar nemzetnek.

A Tisztes Polgár kitüntető címek átadása előtt Szabó Péter, Paks polgármestere mondott beszédet .
Szabó Péter, Paks polgármestere mondott beszédet a Tisztes Polgár kitüntető címek átadása előtt. Fotó: Molnár Gyula

Paks bátran tekinthet a jövő elé

A városvezető aztán arról beszélt, hogy napjainkban is egy nehezebb fejezetet élünk, gazdasági és morális kihívások egyaránt jelen vannak, ezért összefogásra, törődésre, odafigyelésre van szükség közös értékeink megőrzése érdekében. A közelmúlt nehézségeit felidézve elmondta, hogy megkaptuk előbb a járványt, aztán a szomszédos országban kitört háborút, amely gazdasági gyengülést hozott magával. A paksi emberek azonban helytálltak, küzdöttek egymásért egyénileg, családilag és az intézmények szintjén egyaránt. A közös erőfeszítés pedig meghozta gyümölcsét, a város bátran tekinthet a jövő elé.

„Értsük és éljük '48 üzenetét”

Visszakanyarodva a 176 évvel ezelőtt történtekhez, Szabó Péter kiemelte: az által, hogy néhány fiatal azt mondta: elég volt, szárnyakat adtak. Bebizonyították, hogy nincsenek vesztes helyzetek. Értsük és éljük '48 üzenetét, mert az akkori hősök tiszta értékrendet, bátorságot, jövőt adtak.

A beszédet követően a Paksi Balogh Antal Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium tanulói adtak műsort Márciusi krónika címmel. Az ünnepségen közreműködött a Pro Artis Alapfokú Művészetoktatási Iskola Paksi Ifjúsági Fúvószenekara. A megemlékezés Jámbor Pál szobrának megkoszorúzásával ért véget. 

Átadták a Tisztes Polgár kitüntető címeket

Délután a Csengey Dénes Kulturális Központban adták át a Tisztes Polgár kitüntető címeket. Az elismerést idén Kern Tatyjana, az Orosz Honfitársak Koordinációs Tanácsának elnöke, valamint Ujvári Dávid táncpedagógusnak, a Tűzvirág Táncegyüttes tánckarvezetője, koreográfus kapta.

A délutáni gálaműsorról szombaton részletesen beszámolunk a Teol.hu Hírportálon!

Mint azt megírtuk, százak és százak köszöntötték az ünnepet, emlékeztek az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra Szekszárdon, a Béla király téren, ott ahol 176 évvel ezelőtt is ünnepelték a pesti forradalmat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában