Közösségi közlekedés

2024.03.15. 10:46

Újabb buszt tesztelnek, amely ezúttal az atomerőműig közlekedik

A Paksi Közlekedési Kft. március 15. és 21. között egy héten keresztül teszteli azt az Iveco Crossway LE Elec járművet, mely csütörtökön érkezett meg hozzájuk az ECO-tech visiON Kft., az IVECO BUS hivatalos magyarországi képviselete jóvoltából – tájékoztatott a közlekedési társaság. A teszttel azt próbálják ki, miként lehet bevonni a városi közlekedésbe az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. telephelyét.

Gazsó Rita

IVECO e-busz - Atomerőmű

Fotó: Molnár Gyula

A Paksi Közlekedési Kft. hosszú távú tervei között szerepel a Paksi Atomerőmű Zrt. illetve a Paks II. Zrt. telephelyének bevonása a városi közlekedésbe. Szeretnének lehetőséget teremteni a város legnagyobb foglalkoztatói számára, hogy dolgozóik menetrend szerinti helyi járattal közlekedhessenek a munkahelyükre. Azt szeretnék elérni velük közösen, hogy az erőműben dolgozó paksiak a személyautójukat otthon hagyják, csökkentve azt a hatalmas környezeti terhelést és széndioxid emissziót, amivel a napi munkába ingázás jár.

Nemzeti viszonylatban példaértékű célkitűzésük, hogy a zöld városban, vagyis Pakson élők a zöld energiát termelő nukleáris erőműhöz zöld áramot használó közösségi közlekedési eszközökkel, emissziómentesen járhassanak dolgozni. Többek között ennek a célnak az előkészítésére irányult a tavaly lezárult IKOP projekt, melynek keretében egyebek mellett vizsgálták az erőmű integrálásának lehetőségét is a városi menetrend szerinti közlekedésbe.

Most már a célok elérésén, az IKOP projekt eredményeinek megvalósításán dolgoznak. A munka egyik korai gyümölcse, egyben próbája is ez a tesztjárat, ami az atomerőművel egyeztetve a sportpályától indulva illetve oda érkezve fogja szállítani az utasokat, vagyis az energiatermelő egység dolgozóit. 

Az Iveco Bus a Crossway típuscsalád Low Entry elec, azaz alacsony belépésű, a két ajtó között alacsony padlós, tisztán elektromos meghajtású modelljét a gyártó tavaly májusban, annak új, modellfrissített változatát pedig októberben, a brüsszeli Busworld Europe 2023 kiállításon mutatta be.

A típus tavaly elnyerte kategóriájában az Év Fenntartható Autóbusza 2024 címet. A Paksra érkező jármű a magyarbusz.info híradása szerint február vége óta teljesített tesztüzemet a Volánbusz kötelékében, mielőtt az atomvárosban is bemutatkozik. A tesztjárat az utasok számára ingyenesen igénybe vehető, menetrendje pedig a honlapon  olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában