Parasport

2024.03.05. 13:30

Ülőröplabdáztak a kisdiákok

Eddig ismeretlen világ tárult a Szekszárdi Garay János Általános Iskola több száz tanulója elé. Az intézmény ugyanis lelkesen csatlakozott a Magyar Parasport Napjának rendezvénysorozatához.

Szeri Árpád

Ezen a napon a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) a parasportokon való részvételre és a parasportolók megünneplésére hívja az ország óvodáit, iskoláit, önkormányzatait, sportegyesületeit. Az érdeklődők az úgynevezett Lélekmozgató program révén nyerhetnek betekintést a mozgásukban, avagy érzékszerveikben akadályozott embertársaik életébe. 

Egy kis segítséggel teljesíthető a vakfutás is (Beküldött fotó)

– A tanórákon az alsósok mesék révén, a felsősök a Lélekmozgató program által biztosított előadások, filmek segítségével foglalkoztak a témával – mondta el lapunknak a fő szervezést végző Barsi Orsolya pedagógus. – A Garayba járó közel négyszáz diák egy-egy rendhagyó testnevelés órán is részt vett. Itt ismerkedhettek meg a parasportokkal, úgy mint az ülőröplabdával, az ülőkosárlabdával, valamint a vakfutással. Ezzel együtt kipróbálhatták a csörgőlabdát és a műanyag golyókkal játszható bocciát is. Általános tapasztalatkén örömmel mondhatom, hogy pedagógusok és gyerekek egyaránt szívesen vetették bele magukat a játékokba, feladatokba, mindvégig nagyon jó hangulat jellemezte a napot. 

Ezt erősítette meg Pánczél-Kovács Nóra 4. osztályos tanuló is. – Nagyon érdekes nap volt – adta közre véleményét. – Kipróbálhattuk, hogy miként sportolnak a fogyatékkal élő emberek. A sportban ugyanis mindenki részt vehet, csak a játékszabályokat kell megfelelően igazítani. Kosárlabdánál a palánkot helyezik lejjebb és ülve dobnak a játékosok. Más labdasportokban hangos labdával játszanak, s így bevonhatók a látásukban akadályozott emberek is. Ez az érzékenyítő óra segített abban, hogy ne ijedjünk meg, ha fogyatékkal élő embert látunk. Így is sok sikert tudnak elérni a sportban, világbajnokságot és olimpiát is szerveznek a legjobbaknak.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában