Hajdan

2024.04.01. 10:34

A beszélő mozgókép a huszadik század legnagyobb csodája

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

110 ÉVE a szekszárdi Világ mozgóképszínház (mozi - a szerk.) a Tolnamegyei Közlöny 1914. március 29-i számában jelentette be, hogy „több nagyobb vidéki várost megelőzve, megszerezte közönségének az Edison csodás találmányát, amely mindenütt, hol eddig bemutatásra került, óriási sikereket ért el. A beszélő mozgókép a huszadik század legnagyobb csodája. A kép nemcsak mozog, hanem élethűen beszél, énekel és muzsikál. Szerdán és csütörtökön, április hó 1. és 2. napján mutatja be a Világmozgó naponta 4, 6 és fél 9 órakor, amelyre számozott jegyek előre válthatók a színházi pénztárnál.”

110 ÉVE „gróf Zichy Gyula pécsi megyéspüspök előterjesztésére X. Pius pápa Weitner János nagymányok derék polgárt a »Bene merenti« éremmel tüntette ki” – adta hírül a Tolnamegyei Közlöny 1914. március 29-i száma. „Weitner János 15 000 koronát adományozott a nagymányoki zárdának, hogy régi épületét megújíthassa és egy óvóhelyiséget épithessen. Blandl György plébános folyó hó 19-én szentmise után adta át az érmet Weither Jánosnak. Azután felolvasta gróf Zichy Gyula megyéspüspöknek, dr. Igaz Béla egyházmegyei és Padányi Andor kir. tanfelügyelőnek ez alkalomra küldött leveleit, melyben a legőszintébb elismerésüket küldték az ünnepeltnek.”

110 ÉVE igazán jeles munkát produkált Borgula F. Vilmos – dicsérte meg a szekszárdi fényképészt a Tolnamegyei Közlöny 1914. március 29-i számának cikkírója. A mesterember ugyanis „a szekszárdi polgári leányiskola növendékei által a »Napszakok« cimű, nagy sikerrel elő adott darab összes jeleneteit lefényképezte és a korzói kirakatába kiszínezve, majd minden egyes jelenetét a nagyközönség elé tárta. Örömmel nézzük e jól sikerült képeket, mint amilyen gyönyörrel néztük a szép előadást. S örömmel fognak majdan visszagondolni a múltba a kedves kis szereplők, akik ily emléknek való szép fényképet megszereznek.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában