Közeleg a határidő

2024.04.13. 11:30

A gépjárműadót egy összegben kell befizetni

A gépjárműadót az idei évtől egy összegben, főszabályként április 15-ig lehet befizetni. Az évi két alkalom helyett csak egyszer küld a fizetésről értesítést az adóhivatal. A szabályok egyszerűsítésére azért volt szükség, mert az ügyfelek nagy részénél a kétszeri fizetés csak gondot okozott, vagy elfeledkeztek a második részletről, vagy duplán fizettek – nyilatkozta lapunknak Mózsik Szilvia, a vármegyei adóigazgatóság sajtószóvivője.

Mauthner Ilona

Közeleg a határidő, hamarosan költenünk kell szeretett autónkra (Illusztráció: Shutterstock)

Ami az április 15-i határidőt illeti, vannak kivételek. Ha a határozat április 15-ig nem válik véglegessé, mert például fellebbezést nyújtottak be ellene, vagy nem vették át olyan időpontban, hogy az április 15-ig véglegessé váljon, akkor a gépjárműadót a véglegessé válástól számított 15 napon belül kell megfizetni.

Ha a gépjármű utáni adókötelezettség változik, akkor erről újabb határozatot kap az adózó, melynek véglegessé válásától számít a 15 napos befizetési határidő, mondta a sajtószóvivő.

A határozatokat a NAV egyébként március elején elektronikusan (cégkapura, vagy hivatali tárhelyre, KÜNY-tárhelyre) küldte mindenkinek, akinek van valamilyen elektronikus elérhetősége. Akiknek nincs, azok postán kapták meg a papírokat.Nem kaptak határozatot azok, akiket egész évre adómentesség illet meg, és ez a NAV nyilvántartásából megállapítható. Ilyenek például az egyházi jogi személyek, a GJADO-adatlapot benyújtó civil szervezetek.

Hogyan lehet befizetni a gépjárműadót?

A természetes személyeknek (magánszemély, egyéni vállalkozó, őstermelő) a gépjárműadó befizetése a NAV-Mobil Gépjárműadó-menüpontjában vagy a határozatban szerepelő link használatával pillanatok alatt teljesíthető legegyszerűbben Ügyfélkapus azonosítás után.

Az applikáció letölthető a Google Play és az App Store kínálatából is, mindig a legfrissebb verziót kell használni. Az applikációban csak akkor jelenik meg a fizetendő adó, ha a határozat megérkezett a tárhelyre.

Az ügyfélkapus elérhetőséggel rendelkezőknek van a legegyszerűbb dolguk, hiszen a megkapott határozatban szereplő fizetési linkre kattintva is teljesíthetik a fizetést.

Akik ügyfélkapuval nem rendelkeznek, a postai úton küldött irathoz mellékelt csekken, vagy az ügyfélportálról indítva bankkártyával, házibankos utalással is befizethetik adójukat.

Részletfizetést is lehet kérni

Akinek problémát okoz az egy összegben történő befizetés, annak érdemes kihasználni a részletfizetési kedvezményt. A gépjárműadóra a NAV évente egy alkalommal, legfeljebb öthavi pótlékmentes részletfizetést engedélyezhet. Az erre irányuló kérelmet június 30-ig lehet benyújtani. Fontos, hogy a kérelem benyújtására előírt határidő jogvesztő. A gépjárműadóra automatikusan járó öthavi pótlékmentes részletfizetést magánszemélyek és egyéni vállalkozók vehetik igénybe. (Aki elektronikusan nyújtja be, az ügyfélkapunk keresztül kap választ, aki nem kötelezett elektronikus kapcsolattartásra, beadhatja papír alapon is, ő úgy kap választ.)

A likviditással küzdő gazdálkodó szervezetek – a törvényi feltételek fennállása esetén – részletfizetést, fizetéshalasztást kérhetnek.

A leggyakrabban feltett kérdések

Év közben használt autót vásárolt valaki, gyakori kérdés, hogy mikor kell gépjárműadót fizetnie?

Ha év közben használt gépjárművet vásárol valaki, akkor csak a következő évtől kell fizetnie a gépjárműadót. A gépjárműadót ugyanis főszabály szerint az fizeti, aki a jármű-nyilvántartásban az év első napján üzembentartóként, illetve tulajdonosként szerepel. Ha kivonják a forgalomból, akkor időarányosan kell megfizetni. Ebben az esetben a NAV határozatot küld a gjadó összegének változásáról.

A tulajdonosváltozást a kormányablakban kell bejelenteni, nem a NAV-nál.

Mely járművek után nem kell gépjárműadót fizetni?

Ilyen például a mezőgazdasági vontató, a lassú jármű és pótkocsija, a négykerekű segédmotoros kerékpár, a munkagép.

Fontos, hogy a környezetkímélő gépjármű is adómentes. Ilyen az elektromos és a nulla emissziós (a forgalmi engedélyben 5Z környezetvédelmi osztály szerepel) gépkocsi és környezetkímélő motorkerékpár is ide tartozik.

A gépjárműadóval kapcsolatban minden információ megtalálható a NAV honlapján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában