Teol.hu videó

2024.04.11. 11:30

Alaposan felmérik a géptermekben a tanulók tudását (videó)

Könnyű az iskolatáskája ezekben a napokban jó néhány diáknak. Nem kell könyvet, füzetet vinni, mert az órák alatt csak a monitoron megjelenő kérdésekre kell válaszolni, vagy megoldani a kapott feladatokat. Március eleje óta tart az általános iskolák felső öt osztályában az országos digitális kompetenciafelmérés.

Szepesi László

Puskázni itt nem lehet, mert a számítógép teljesen véletlenszerűen más-más feladatot ad mindenkinek 

Fotó: Mártonfai Dénes

Az általános iskolákban a tanulók tudását tükröző, hivatalos szakszóval kompetenciafelmérés folyik. Kedden délelőtt Szekszárdon a Babits-iskola 6. a osztályába járó diákok ültek négy 45 perces órán át a számítógép előtt, és szövegértésből, majd matematikából bizonyítottak. A feladatok egy központi szerverről érkeztek, s ott rögzítették a válaszokat, megoldásokat is. Hasonló tesztre kerül sor a felmérés során történelemből, digitális kultúrából, természettudományokból és idegen nyelvekből is.

Az eredményeket összesítik, azokat várhatóan jövő februárban kapják meg az iskolák, s tekinthetik meg sajátjukat a tanulók és szüleik. A korábbi években ezek jók voltak – mondta Botos Ilona igazgató –, a Babits-iskola minden évfolyama, a tankerületben egyetlenként, minden mérési területen átlag felett teljesített. A kérdésre, hogy a diákok hogyan fogadják ezt a nem szokványos feleltetést, azt válaszolta, kezdetben lelkesek, de a három felső évfolyam három napon át írja ezeket a felméréseket, a vége felé már elfáradnak.

Puskázni nem lehet, nem tudnának, válaszol a kíváncsiskodásra, mert a számítógép, random módon, és más-más feladatot ad mindenkinek. Pakson, a Deák Ferenc Általános Iskolában jövő hétfőn kezdődik a hatodikosok felmérése – tudtuk meg az igazgatótól, Pulainé Galambos Erikától. A kérdésre, hogy lehet-e erre külön készülni, azt felelte, csak a technikát lehet gyakorolni. A negyedikeseknek néha még több problémát okoz megérteni a számítógépen egy szövegértési vagy matematikai feladatot, mint a nyolcadikosoknak, akik jó kezelik az egeret, rááll szemük a monitorra, a feladatokra.

Fotó: Mártonfai Dénes

A szekszárdi Baka István Iskolában Vida Virág igazgatóhelyettes a gazdája a kompetenciavizsgálatnak. Náluk elsőként a hetedikesek vettek részt néhány hete a felmérésben, s már megkapták az első kör eredményeit. Mivel tavaly is hasonlóak voltak a kérdések, láthatják, hogy ugyanazokból a tantárgyakból és szövegértésből mennyit fejlődtek. Az Oktatási Hivatal honlapján pedig megtalálhatók az iskolák részletes eredményei, s azokból lehet látni, hogy országos, illetve regionális mércét tekintve hol állnak, miben erősek, s hol kell fejlődniük.

Az iskolai géptermekben folyó felmérésen kívül egyes évfolyamokon tanulók otthon, szüleikkel kitölthetnek egy anonim háttérkérdőívet szociális, kulturális helyzetükről. Hogy van-e a diáknak saját szobája, íróasztala, hozzáfér-e könyvekhez otthonában. Ezek és a hasonló adatok is támpontul szolgálnak a felméréshez. Vida Virág valamennyi teszt közül a szövegértést tartja legfontosabbnak, mert ha a diák nem érti a történelem, a matematika, vagy bármely tárgy lényegét, a feladatot nem tudja megoldani. Ez pedig nem csak az iskolában, a tanulásban okoz gondot, hanem az életben is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában