Mindannyiunk érdeke

2024.04.21. 17:00

Ha a közlekedés biztonságát veszélyeztető foltot lát, jelezze a Közútnál!

A közlekedők felelőssége, hogy az útburkolatra ne kerüljön szennyeződés, de ha a Közút munkatársainak tudomására jut, hogy a társaság kezelésébe tartozó utak szennyezettek, megteszik a szükséges lépéseket. A hétfői motoros baleset előtt viszont már nem volt erre idejük.

Révészné Hanol Erzsébet

A közlekedők felelőssége, hogy az útburkolatra ne kerüljön szennyeződés (illusztráció: Shutterstock)

Az úttesten lévő olajfolyásra hajtott, és emiatt elesett egy motoros a 6-os és 65-ös főút kereszteződésében lévő körforgalomban, Szekszárd térségében. A baleset még hétfőn történt, ennek kapcsán a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-hez és a rendőrséghez is kérdésekkel fordultunk.

Komlósiné Kiss Anett, a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az ilyen esetek megelőzéséről elmondta, hogy az elhárítás legjobb módja a folt kikerülése. Ezáltal a gumiabroncsokon nem lesz szennyeződés, amely a tapadás, a fékhatás csökkenéséhez vezet. Amennyiben egy közlekedő mégis ráhajt, semmiképpen se fékezzen intenzíven, inkább csak fokozatosan lassítva álljon meg. Ezután pedig értesítse a közút kezelőjét, aki gondoskodik az út megtisztításáról.

A közlekedők felelőssége, hogy ne kerüljön a burkolatra szennyeződés

Ez utóbbit erősítette meg Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője is. Kifejtette, hogy az útellenőri szolgálat jogszabályi előírások szerinti gyakorisággal járja be a társaság kezelésébe tartozó országos közúthálózat szakaszait. Ha olyan szennyeződést tapasztal az útbeutazás során, amely azonnali beavatkozást igényel, és van rá technikai lehetősége, akkor azt az útellenőr haladéktalanul megteszi, vagy értesíti az illetékes mérnökséget. Ha pedig veszélyes anyagról van szó, akkor az illetékes hatóságoknak jelzi ezt, hogy ők végezzék el a szükséges hatástalanítást.

Mint mondta, fontos tisztázni, a KRESZ előírása alapján a közlekedők felelőssége, hogy a burkolatra ne kerüljön olyan szennyeződés (ez lehet sár vagy akár olaj is), ami a közlekedés biztonságát veszélyezteti. Ha a közlekedők hasonló helyzetet, mint például az útra kifolyt olajat látnak, tapasztalnak, vagy akár a saját járművük műszaki meghibásodása során észlelnek olajfolyást, akkor érdemes minél előbb a diszpécsereknek jelezni a problémát, hogy mielőbb intézkedni tudjanak. A Közút honlapján minden elérhetőség megtalálható.

Mire letakaríthatták volna az utat, megtörtént a baleset

Pécsi Norbert Sándor arra is kitért, hogy a 6-es és a 65-ös főút kereszteződésében lévő körfogalomban az útburkolatra került olajszennyeződésről a rendőrségtől kaptak információt. A bejelentéstől számítva 15 percen belül a Közút munkatársa a helyszínre ért, azonban a burkolat takarítási munkálatokat megkezdeni azonnal nem tudta, mert a bejelentés és a helyszínre érkezés között eltelt időben sajnos megtörtént a motorkerékpáros baleset. A hatósági intézkedést követően az útburkolat csúszásmentesítését elvégezték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában