Veszélyes fertőző betegség

2024.04.12. 08:56

Jól sikerült a teszt, alig volt szívférges kutya

Sikeres volt a Paksi Angyalok az Állatokért Alapítvány szívféregszűrés akciója, amelynek négy napja alatt összesen 124 Paks közigazgatási területén élő, mikrocsippel ellátott kutyát vizsgáltak meg, közülük mindössze két teszt lett pozitív – tájékoztatott a TelePaks. A paksi szűrést és a 150 ELISA-teszt megvásárlását a város önkormányzata támogatta.

Gazsó Rita

A szívféreg a szűrés nélkül észrevehetetlen, mire tüneteket okoz, addigra nagy rombolást végez a kutya szervezetében (illusztráció)

Forrás: Shutterstock

– Nagyon jó eredménynek számít, hogy csak két kutya mintája lett pozitív és ez a két állat is tünetmentes volt, őket további tesztelésre irányítottuk – számolt be dr. Merész Laura állatorvos, a Paksi Angyalok az Állatokért Alapítvány elnöke. Mint mondta, a szűrés eredménye a paksi kutyapopuláció egészének fertőzöttségi állapotára is kivetíthető, elmondása szerint a jó arány annak is köszönhető, hogy a 124 kutya közel felénél használnak a gazdák megelőző védekezést, és ezzel óvják a többi kutyát is. Megelőző kezelésként egyes készítmények esetében a belső parazitaellenes szerrel, más készítményeknél pedig a kullancs-bolha elleni szerrel kombinálják a szívféreg elleni hatóanyagot – tette hozzá az állatorvos. 

A vizsgálat, mint ismert, azért fontos, mert a szívféreg alattomos, rendkívül veszélyes fertőző betegség. A szívféreg a szűrés nélkül észrevehetetlen, mire tüneteket – fáradékonyságot, nehezített légzést – okoz, addigra nagy rombolást végez a kutya szervezetében, és gyakran az állat pusztulását okozza. A Paksi Angyalok az Állatokért Alapítvány gondozza a Hegyes pusztai ebrendészeti telepen őrzött kutyákat is, jelenleg kilencet. Fricz Anita, az alapítvány kuratóriumi tagja szerint minden telepre kerülő kutyánál elvégzik a szívféregszűrést, és évente egy-két alkalommal találnak szívféregre pozitív kutyát.

 

Fotó: Bármilyen kutyás kép jó

Képalá: A szívféreg a szűrés nélkül észrevehetetlen, mire tüneteket okoz, addigra nagy rombolást végez a kutya szervezetében

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában