Összefogás

2024.04.05. 07:00

Madárbarát lett a tamási plébánia

Ismét egy nagyszerű közösségi összefogás valósult meg a megújult és megszépült, nemrégiben átadott Nagyboldogasszony templom kertjének énekesmadár élőhely-védelme és fejlesztése érdekében Tamásiban – tájékoztatott a jó hírről közösségi csoportjában a helyi katolikus plébánia kommunikációs vezetője, Gőbölös Péter.

Gazsó Rita

Tizenhat madárodúval lett gazdagabb a tamási plébánia kertje

Fotó: Tamási Katolikus Plébánia

– A Laudato si’, magyarul a teremtett világ védelme pápai enciklika szellemében a templomkert megújulása, újjászületése után fontos, hogy Tamási város belső zöldövezeti tereinek egyik legnagyobb és legösszetettebb, leg fajgazdagabb biotópjában az énekesmadarakra is gondoljunk – írta. A templomkert, mint Tamási város területén szigetszerűen elhelyezkedő összefüggő zöldövezetben jelentős számú és fajgazdagságú énekesmadár populáció él. Ezen madárpopulációk közösségének úgynevezett biocönózisának a megtartása, erősítése és fejlesztése érdekében madárodú kihelyezési akciót kezdeményezett az egyházi közösség vezetése, mely érzékeny fülekre és szívekre talált.

Ornitológiai elvek alapján szerelték fel az odúkat

– Kértük a kedves és jószívű embereket, hogy egy-egy madárodú adományozásával segítsék ezt a munkát és segítettek is. Az összegyűlt tizenhat madárodú felszerelésére egy kis csapatot szerveztünk, akik a fákra megfelelő madártani, azaz ornitológiai elvek alapján felszerelték az odúkat – számolt be Gőbölös Péter, – mint írta – innentől várják kis énekes albérlőiket. 

A plébánia intézőbizottsága megköszönte azoknak, akik a madárodúkat jó szívvel adományozták: Csepregi Attilának, Csizmadia Györgynek, Guba Lászlónak, Szinák Renátának, Tolnainé Kelemen Beának és Árvai Istvánnak, valamint azoknak, akik a templomkertben kihelyezték, vagyis Kovács Zoltánnak és feleségének, Szabó Lászlónak, Tolnai Gábornak és Gőbölös Péternek.

Gőbölös Péter egy felszerelésre váró madárodúval Fotó: Tamási Katolikus Plébánia

Madáritató is lesz a nyári forróság idejére

Mint kiderült, a következő lépés egy kis madáritató kialakítása lenne a nyári forróság idejére, ahol több száz méteres sugarú körből mehetnének hozzájuk a kismadarak inni. Ehhez várják a plébánia közösségének ötleteit, a kétkezi munkájukat, segítségüket. – Reményeink szerint a templom környékén az énekesmadarak káprázatos hajnali, reggeli, alkonyati vidám énekükkel hálálják majd meg a fáradozásunkat, mindemellett sok-sok rovarkártevő, légy, szúnyog összefogásával is megörvendeztetnek majd minket – fogalmaztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában