Teol.hu videó

2024.02.01. 17:30

A pécsi megyéspüspök megáldotta a felújított Nagyboldogasszony templomot – videóval

Átadták a felújított tamási Nagyboldogasszony templomot, ahol ebből az alkalomból hálaadó szentmisét tartottak szerdán. A templomot Felföldi László pécsi megyéspüspök áldotta meg.

Gazsó Rita

A templomot Felföldi László pécsi megyéspüspök (középen) áldotta meg (Fotó: M. D.)

Hálaadó ünnepséget tartottak a helyi katolikus templom felújításáért Tamásiban. A szerdai eseményen a résztvevők elsőként a Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium növendékeinek műsorát láthatták, majd Ribányi József, a projektet irányító bizottság építész tagja számolt be a beruházás részleteiről. A szentmise előtt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára mondott ünnepi beszédet, amelyben Hirt Ferencre, a 2018-ban elhunyt helyi országgyűlési képviselőjére emlékezett. Soltész Miklós úgy fogalmazott, hogy aki ismerte Hirt Ferencet, tudja, kerekesszékben élve, súlyos betegen milyen szenvedésen ment át, miként azt is, mit tett Tamási és a környező települések közösségeiért.

Hirt Ferencre emlékeztek

Az államtitkár éppen ezért arra kérte az egyházközséget, hogy a templommal együtt felújított plébániahivatal közösségi termét a néhai képviselőről nevezzék el. – Ha valaki a közösségért annyit vállalt, mint ő, akkor megérdemli, hogy a halála után is a közösséget tudja szolgálni – mondta Soltész Miklós, aki arra is emlékeztetett, hogy Hirt Ferenc búcsúztatásán határozták el, hogy elkészítik a leromlott állapotú templom és környezete felújításának tervét. Soltész Miklós köszönetet mondott mindazoknak, akik a templomért létrejött összefogásban részt vettek. – Sok ember munkája kellett ahhoz, hogy a kivitelezés magas színvonalon megvalósuljon – tette hozzá.

Csaknem száznegyvenen segítették a templom rendbetételét

Csibi Imre plébános igyekezett mindenkinek köszönetet mondani: az építőknek, kivitelezőknek, a támogatónak, a plébánia közösségének, akik kisebb-nagyobb adományokkal vagy egyéb módon segítettetek a templom felújításában, rendbetételében, berendezésében. Mint mondta, összességében csaknem 140 ember munkálkodott a közös ügyön, akik közül sokan személyesen is részt vettek az ünnepélyes átadáson. Ennek az összefogásnak volt köszönhető, hogy a kivitelezés határidejének utolsó napján, délutánra mindennel elkészültek.

Ezután Felföldi László a Pécsi Egyházmegye püspöke tartott szentmisét, amelynek keretében megáldotta a megszépült Nagyboldogasszony templomot. Az áldás előtt arról beszélt, a helyiek büszkék lehetnek arra, hogy meg tudták valósítani a templom felújítását. Úgy fogalmazott, reméli, hogy a templom mellett a szívében is megújul a közösség.
Az ünnepségen részt vett Süli János országgyűlési képviselő.

Gyorsan és helyi összefogással készült el munka

Mint korábban megírtuk, január közepére elkészült az 1735 és 1745 között épült barokk stílusú műemlék templom és környezetének teljes felújítása: a templom külső-belső rekonstrukciója, a plébánia renoválása, az épületgépészet korszerűsítése, valamint megújult a templomkert is. Megújult a toronysisak és egyebek mellett energiatakarékos kültéri világítást építettek ki. A kivitelezés közben a templomhajóban feltárták a sírját Tamási első plébánosának, az 1725-ben elhunyt Győri Mátyásnak, emlékére táblát helyeztek el a templom falán. A háromszáz éves barokk templom és környezetének megszépítése rekord gyorsan, mindössze egy év alatt lezajlott. Összegszerűséget tekintve a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 548 millió forintos támogatásával, valamint a helyi vállalkozások, családok adományaiból készülhetett el. Az orgona csaknem 40 millió forintos felújítása szintén magánadományból történhetett meg.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában