Nem kell megijedni

2024.04.09. 14:00

Skarlát miatt kezelnek több gyereket vármegyénkben

A Covid alatt háttérbe szorult több kórokozó, most viszont újult erővel fertőznek. Olyan betegségek is virágkorukat élik, mint például a skarlát.

Révészné Hanol Erzsébet

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

Virágkorát éli a skarlát – tudtuk meg dr. Tusa Annamária szekszárdi gyermekorvostól. Elmondta, hogy a koronavírus járvány ideje alatt sok bacilus és vírus háttérbe szorult, majd megerősödtek, mert csak így tudtak felülkerekedni a Covidon. Ennek eredménye az, hogy olyan betegségek is megjelentek, amelyek korábban ritkaságszámba mentek. Ilyen a skarlát is, amely lényegében egy kiütésekkel járó torokgyulladás. Torokfájással, lázzal, esetenként hányással jár, később jelentkeznek az egész testet beborító kiütések, illetve az úgynevezett málnanyelv, ami az ízlelőbimbók megemelkedését jelenti.

Antibiotikummal megelőzhetőek a skarlát szövődményei

De nem kell megijedni – hangsúlyozta a doktornő, hozzátéve, hogy torokleoltással, mintavétellel győződnek meg arról, hogy valóban skarlától van-e szó. Erre a megfelelő kezelés kiválasztása miatt van szükség. Tíznapos antibiotikum kúrát írnak ugyanis elő. Ezt elsősorban nem a betegség, hanem annak esetleges szövődményei indokolják. Ezek közül az egyik leggyakoribb a vesemedence gyulladás, ami vesekárosodást okozhat, ennek esélye viszont a megfelelő kezeléssel szinte nullára csökkenthető.

A másik olyan betegség, amely korábban kis esetszámban fordult elő, az utóbbi időben viszont gyakorivá vált, az a lepkehimlő. Ez mindig kiütéssel jár. Kezdetben az arc két oldalán lepke alakzatban jelenik meg piros folt, majd a törzsön, végtagokon tűnnek fel kiütések, amelyek szerencsére nem viszketnek. A szakirodalom szerint mire ezek megjelennek, már kevésbé fertőz a beteg, teljes mértékben azonban mégsem lehet kizárni ennek a lehetőségét. A fertőzést okozó vírus egyébként a nyálban van jelen, és nem válogat, bármilyen korú, közösségbe járó gyermeket megtalálhat, vagy akár fiatalabbat is. Mielőtt a kiütések megjelennének, láz, légúti panaszok, ritkán hasmenés léphet fel.

Az allergiás tüneteket is kezelni kell

Emellett hányásos-hasmenéses megbetegedésekkel, felső légúti problémákkal keresik fel legtöbben a rendelőt. Ennek kapcsán dr. Tusa Annamária kiemelte, hogy sok az allergiás gyerek, és a jó idő berobbanásával felerősödtek a tünetek. Akinél viszont ez nincs kezelve, könnyebben megfertőzödhetnek a nyálkahártya folyamatos irritáltsága miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában