Lubickolás

2024.05.09. 20:00

Hiába csábító, veszélyes és tilos szökőkutakban fürödni

Néhány napja számoltunk be arról, hogy gyerekek lubickoltak a szekszárdi Prométheusz park szökőkútjának medencéjében. Bár a víztükör csábító lehet a nyárias időben, mégsem ajánlott az ilyen időtöltés. A szökőkutak vizében ugyanis madárürülék és rovarok is lehetnek, amik betegséget okozhatnak. Ráadásul, az ilyen fürdőzésért súlyos büntetés szabható ki.

Bencze Péter

Nem csak drága lehet, de betegséget is okozhat

Fotó: Mártonfai Dénes

A portálunk által újraközölt, a Facebookon egy felhasználó által megosztott fotón az látszott, ahogy négy gyerek jókedvűen pancsol a parkban található szökőkút medencéjében. Amint azt megírtuk, egyikőjük még a pólóját és a nadrágját is levette. A képhez hozzászólók közül sokan azt írták, jól tették a gyerekek, hogy csobbantak egyet. Pedig a szökőkutak vize veszélyes lehet, és betegségeket terjeszthet.

Súlyos betegséget okozhat a fürdőzés

Aki szökőkútban pancsol, akár súlyos betegséget is kaphat. Az ilyen rendszerekben található víz ugyanis fürdésre és ivásra sem alkalmas. A betegségeket ráadásul legkönnyebben a gyerekek és gyenge immunrendszerrel rendelkezők kaphatják el.

Bár, a szökőkutak legtöbbje forgatja a benne levő vizet, még így sem előzhető meg, hogy a meder felületén úgynevezett élőbevonat jöjjön létre. Ráadásul, 25 Celsius fok felett az élőbevonat mellett olyan mikrorganizmusok is megjelenhetnek a vizes látványosságokban, mint például a Legionella baktérium, ami akár kétoldali tüdőgyulladást is okozhat.

Bírság jár a szökőkutak helytelen használatáért

Portálunk megkereste a szekszárdi polgármesteri hivatalt, hogy megtudjuk, pontosan milyen helyi szabályok vonatkoznak a szökőkutak használatára. Amint Kilián Mátétól, a városháza kommunikációs referensétől megtudtuk, a témával két helyi rendelet is foglalkozik.

Az egyik rendelet szerint a „közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az, aki szökőkutat, díszkutat, egyéb utcabútort rendeltetéstől eltérő tevékenységre használ. Vagyis a városban található szökőkutak vizében sem fürödni, sem abból nem inni nem szabad. 

Egy másik arról is rendelkezik, mire számíthat az, aki megsérti ezeket a szabályokat. Eszerint ha a közterület felügyelők észlelik, hogy valaki szökőkútban fürdik, a helyszínen – a szabálytalanság beismerésének esetén – ötvenezer forintig terjedő pénzbüntetést szabhatnak ki. Ha viszont az illető nem ismeri be a szabálytalanságot, akkor ennek az összegnek a háromszorosáig, százötvenezer forintig emelkedhet az ellene kiszabható közigazgatási bírság összege.

Nőtt a szekszárdi szökőkutak száma

Másfél éve még arról számoltunk be, hogy Szekszárdon hat szökőkút üzemel majd a nyári hónapokban. Amint akkor Gyurkovics János, a tolnai vármegyeszékhely alpolgármestere portálunknak elmondta: a látványosságok közül kettő a Béla király téren, szintén ennyi a Garay téren, valamint egy-egy a Liszt Ferenc és a Szent István téren található. 

Jó hír, hogy 2024-re a korábbi hat helyett már hét helyszínen indulnak be hamarosan a szökőkutak. Az eddigiek mellett ugyanis újra üzemel majd a Prométheusz park felújított látványossága is.

Azt az alkotást az elmúlt hónapokban, a Zöld Város Program során teljesen felújították a szakemberek. A korábbi években komoly gondot okozott, hogy annak idején az eredeti tervek szerint úgy készült el a rendszer, hogy abban nem volt megoldott a víz forgatása. Ezt a problémát most orvosolták, ráadásul a meder korszerű szigetelést is kapott, így semmi akadálya, hogy a szökőkút a korábbinál sokkal gazdaságosabban üzemeltetve, egészen őszig működjön.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában