előadás

2018.02.21. 19:10

Afganisztáni misszió volt a témája a főiskolának

Budavári Kata

A kölesdi népfőiskola vendége legutóbb dr. Koller József dandártábornok volt, aki a magyar honvédség afganisztáni missziójáról beszélt, tudtuk meg Vargáné Kisfalvi Erzsébettől, a kozeleti.hu szerkesztőjétől.

Az előadó a hadtudományok doktora, biztonsági és védelempolitikai szakértő, a fegyveres erők jogtanácsosa, helikoptervezető, 2017. március 15. óta a Magyar Honvédség 86. Szolnoki Helikopter Bázis bázis- és helyőrségi parancsnoka. Kiderült, hogy magyar katonák segítik az afgán helikopterpilóták és a személyzet oktatását, részt vesznek a kiképzésben, tantermi foglalkozások során a hajtóműelméletből, rádiózásból kapnak kiképzést, de a képzés része a szimulátoros gyakorlás is. Szó volt Afganisztán földrajzi helyzetéről, éghajlatáról, felszínéről, ásványkincseiről, de a lakosság iskolázatlanságáról is.

Ezen túl hallhatott még a közönség a misszióról, a felkészülésről, feladatokról, a mentorálás tapasztalatairól, tanulságos eseményekről, mentési műveletekről. Szó volt még emellett taktikákról, az öngyilkos merényletek fegyvereiről, és a 2012. július 1-jén történt rakétatámadásról is, amikor a magyar katonáknak szerencsésen sikerült megmenekülniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában