Nepomuki Szent János ünnepe

2018.05.22. 14:00

Áldott koszorúk úsztak a holtágon

Steinbach Zsolt, fotó: Makovics Kornél

A megújított hagyomány önmagában is tradícióvá vált Tolnán: az 1950-ben megszakadt tolnai népszokást, Nepomuki Szent János ünnepét 2013 óta megint minden évben megrendezik a városban. Így volt ez idén is.

Nepomuki Szent János a „vízi emberek” – hajósok, halászok, vízimolnárok –, valamint a gyónási titok védőszentje. A tolnaiak hajdan, és immár hatodik éve a jelenben is, a vízenjáró őseikre és a vízbefúltakra emlékeznek ilyenkor.

Pénteken délután a szokásoknak megfelelően tavaszi koncerttel indult a program. A mözsi Bartók Béla Női Kar adott hangversenyt a tolnai templomban, Zeng a május címmel. Találóan fogalmazott az együttes elnöke, Rikker Józsefné, amikor azt mondta: ez az a hely, ahol a legszebben szól az ének. Valóban gyönyörű, művészi igényű dalok hangzottak el a Schmidt Zoltánné karnagy vezette női kartól, Bérces Emese zongorakíséretében.

A mözsieknek ezúttal méltó társa is akadt: vendégként az érsekcsanádi Összhang vegyes kórus – Bálint Márta vezényletével – lépett fel, népszerű hálaadó műveket énekelve, szintén megérdemelt sikert aratva.

A hangverseny után Ravasz Csaba tolnai plébános szentmisét celebrált, ahol a később vízre eresztendő koszorúkat is megáldotta. Előtte a helyi katolikus gimnázium diákjai rövid műsorral idézték fel a 14. században élt Nepomuki Szent János történetét.

A szentmise után indult a fáklyás felvonulás a templomtól a tolnai holtághoz, a „bogyiszlói hídig”, ahol a Wosin-

sky iskola alsós diákjai adtak német nyelvű műsort. Végül a résztvevők a megáldott koszorúkat, virágokat a vízre helyezték, a holtágon megjelent csónakosok kíséretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában