fejlesztések

2018.01.21. 16:00

Az elmúlt évben is gyarapodott Gyönk

Felújították az iskolai konyhát, megvalósult a közös polgármesteri hivatal energetikai fejlesztése, meseszép játszóteret avattak az óvodánál, negyven közmunkást foglalkoztattak. A megnyert pályázatok megvalósítása az idén folytatódik, és újak beadását is tervezik.

Ihárosi Ibolya

Majdnem pontosan egy évvel ezelőtt az alábbiakat mondta el lapunknak Katz Gyula, a város polgármestere: – Működtetünk egy óvodatársulást Mucsival és Belecskával közösen. Ennek a költségvetése az idén is mintegy 60 millió forint lesz. A hivatal éves kiadása 86 millió forint, ez az összeg hat települést érint. Ezek a város mellett, Udvari, Miszla, Varsád, Szárazd és Szakadát. Csak a városi önkormányzat költségvetése 400 millió forint. – Gyönk nem nagyváros, de az itt élőknek is vannak igényeik – tette hozzá a polgármester.

Elérkezett annak az ideje, hogy számba vegyük, mennyivel gyarapodott az elmúlt évben Gyönk. Talán a legfontosabb siker, hogy a TOP-os pályázatok közül megvalósult az óvodában a bölcsődei csoport kialakítása. A városban 25, illetve az idén már 26 éve, hogy megszűnt a bölcsőde, de most ismét igény van rá, hiszen az anyukák szeretnének visszamenni dolgozni. Hét kisgyermek esetén kötelező is a létrehozása. Hatvanegymillió forint értékben készült el a közös hivatal komplett energetikai fejlesztése, amelytől jelentős megtakarítást remélnek. A program keretében kicserélték a nyílászárókat, leszigetelték a falakat. Egy másik pályázat segítségével kicserélték a hivatal igencsak elavult kazánját, amire mintegy 1,6 millió forintot költöttek, az üzembe helyezés is megtörtént. Belügyminisztériumi pályázati pénzből fejlesztették a gyermekétkeztetést, 32 millió forintból újították fel az általános iskola konyháját. 

Saját pénzből, 6 millió forintért alakítottak ki előtetőt a ravatalozóhoz. Ez a projekt  folytatódik az idén is, a ravatalozó épületének a felújításával. Ehhez keresnek most pályázatot, de ha nem találnak ilyent, akkor saját erőből oldják meg a feladatot, mert fontosnak tartják a célt. A sportöltöző felújítására és bővítésére 22 millió forintot nyertek. Amint az időjárás megengedi, kezdik is a munkát. Ennek a programnak az a jelentősége, hogy sportoló diákok is igénybe vehetik a létesítményt. Eddig ugyanis csak labdarúgóknak volt helyük az öltözőben. Kulturális programok megvalósítására nyertek 24 millió forintos pályázatot, amelyből a gyermekintézmények, óvoda, iskola részére szerveznek kulturális és szabadidőprogramokat.

A közmunkaprogram működtetésére tavaly 35 millió forintot nyertek el, ebből egész évben körülbelül 40 embert tudtak foglalkoztatni. A közmunkások a pályázatban előírt feladatokat valósítottak meg, mint például járdaépítés, árkok karbantartása és a közterületek rendbetétele. Az elmúlt évi fejlesztések megvalósítása más területeken ugyanakkor ésszerű, takarékos gazdálkodást igényelt, foglalható össze a város elmúlt éve.

Új pályázatok beadását is tervezik

Összesen közel 200 millió forintnyi pályázati pénzt sikerült elnyernie a városnak. Volt, aki úgy vélekedett, hogy ha elérik a 100 millió forintos összeget, akkor a beruházások kifizetésébe belerokkan a város. Mint kiderült, még ennek a dupláját is zökkenők nélkül a megpályázott célra fordították, illetve fordítják. A már megnyert pályázatok megvalósításának egy része idén folytatódik. Valamivel kisebb, úgy 30 fős létszámmal szeretnék folytatni a közmunkaprogramot. Újabb pályázatok benyújtását is tervezik. – Mi nem tudunk kilátókat, palotákat építeni, de a kicsinek is örülünk, odafigyelünk arra, hogy mindig valamivel komfortosabb legyen az élet a városban – fogalmazott Katz Gyula. Szeretnének lefaragni a lemaradásokból, ilyen például a földutak rendbetétele, és a művelődési ház is felújításra szorul.

 

Címkék#Gyönk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában