fejlesztések

2018.02.21. 20:00

Az idei, az építkezés költségvetése lesz

Az átlagoshoz képest több, mint a duplájára emelkedett Tolna város idei költségvetésének főösszege, az elnyert pályázati forrásoknak köszönhetően.

Steinbach Zsolt, fotó: szerző felvétele

Mondhatni az építkezés költségvetése lesz a 2018-as önkormányzati büdzsé Tolnán, hiszen közel másfél milliárd forint értékű, zömében uniós pályázaton elnyert, fejlesztési célú összeg áll rendelkezésre a város február 15-én elfogadott költségvetésében. Míg a korábbi években jellemzően 1,3 milliárd forint körül alakult a büdzsé főösszege, idén ez az érték nem kevesebb, mint 2,8 milliárd forint.

Berta Zoltán alpolgármester elmondta: a város működtetésére, kötelező és önként vállalt feladatainak ellátására idén is nagyjából a korábbi összegek állnak rendelkezésre.

A minimálbér és a garantált bérminimum kötelező emelése közel 20 millió forint plusz költséget ró az önkormányzatra, a szociális hozzájárulási adó csökkentése viszont mintegy 10 milliós tehercsökkenést hoz.

Az önkormányzat továbbra is igen jelentős, több százmillió forintnyi saját bevétellel járul hozzá a feladatok ellátásához. Iparűzési adóból 380 millió forintot, gépjármű adóból 30 milliót, kommunális adóból 61 millió forint bevételt várnak. Előbbi két tételből a működési, utóbbiból fejlesztési kiadásokat finanszíroznak.

A város intézményeinek működéséhez az önkormányzatnak az állami normatíván felül közel háromszázmillió forintot kell hozzátennie. Ezek közül a legnagyobb tétel az óvoda támogatása: több, mint százmillió forintot biztosít az önkormányzat saját bevételeiből ezen intézmény fenntartására.

Önkormányzati segélyekre mintegy tizennégymillió forintot terveznek fordítani. A sport támogatására a tavalyihoz hasonló összeg, 12,5 millió, a civilek a közművelődési pályázaton keresztül történő támogatására idén is 2 millió forint jut. A polgárőrséget a tavalyihoz hasonlóan 1 millió forinttal, az önkormányzati tűzoltóságot pedig a tavalyinál jóval nagyobb összeggel, 15 millióval támogatják. Általános tartalékként 10 millió forintot különítettek el.

A költségvetés működési mérlege úgy kerül egyensúlyba, hogy a város 49,6 millió forintos központi plusz támogatást igényel az államtól.

Berta Zoltán szerint a képviselő-testület megalapozott költségvetést fogadott el, amely az eddig nem látott mértékű beruházások mellett a város biztonságos, megfelelő színvonalú működtetését is biztosítja.

Saját forrásból is fejlesztenek

A pénzügyi tervben szereplő mintegy másfél milliárd forintnyi fejlesztési forrás zöme a már elnyert nagy uniós pályázatok révén vár felhasználásra, zömmel még ebben az évben. Emellett saját forrásból is fejleszt az önkormányzat. Amennyiben sikeres lesz a Jövőnk Energiája Területfejlesztési Alapítványhoz benyújtott pályázati csomag, akkor a városközponti járdafelújításra, illetve a Szent Imre utcai iskolaépület homlokzat- és tetőfelújítására 25-25 millió forint önrészt biztosít a város. Ezen kívül tervben van a Bartók utcai iskola ebédlőjének korszerűsítése is. Mindezen beruházások megvalósítására háromszor tízmillió forint fejlesztési hitelt vesz fel az önkormányzat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában